ساختن عادت های روزانه _ احتمالا برای شما هم پیش اومده که تصمیم میگیرید کاری را انجام بدهید اما خیلی زود از تصمیم خود منصرف میشوید و به خاطر اهمال کاری آن را عقب میاندازید و کمکم فراموش میکنید. خب معمولاً ما وقتی که در شرایط خاصی قرار میگیریم، مثل دیدن یک نفر که خیلی خوب و مسلط به زبان خارجی صحبت میکند یا دیدن یک ورزشکار با شکم صاف و تناسب اندام جذاب و خیلی شرایط دیگه ای که هر کس قطعا در مورد خودش بهتر میدونه؛ دچار جوگیری شدید میشیم و تصمیم جدی میگیریم که کار جدیدی را شروع کنیم و برای آن هم برنامه سختی در نظر میگیریم که خیلی فوری بتوانیم به هدف خودمون برسیم.
بعدش هم مطمئنا ثبت نام در کلاس زبان، ریختن فایلهای صوتی آموزش زبان روی گوشی، خریدن کتاب و دوره آموزشی و …و تصمیم گیری که از فردا روزی دو ساعت زبان یاد میگیرم. روز اول و دوم دو ساعت روز سوم یک ساعت و بعد از حداکثر دوهفته هیچی.
خب، این اتفاق معمولاً در کارهایی که هنوز برامون بهصورت عادت در نیامدهاند پیش میآید. دلیل آن هم این است که مغز ما به شکلی کار میکند که نسبت به تغییر و انجام کارهای جدید، به علت نداشتن مسیر عصبی مقاومت میکند. و این بدترین اتفاق ممکنی است ک میتونه برامون پیش بیاد. چون شاید بتوانید فیل سوار مغز خودتون را دو سه روز بهصورت منطقی قانع کنید که آن کار را انجام دهد اما فیل پرقدرت ذهن شما خیلی زود حوصلهاش سر میرود و بی خیالش میشه.
استعاره فیل و فیل سوار، نظریه جاناتان هاید (Jonathan Haidt)، روانشناس دانشگاه ویریجینیا و نویسنده ی کتاب “فرضیه ی خوشحالی” است که بخوبی این موضوع رو برامون تفسیر میکنه. اگر داستان فیل و فیل سوار را نمیدانید، الان براتون خیلی ساده و شفاف توضیح میدم.
یک فیل بزرگ را در نظر بگیرید که یک نفر روی آن سوار است و افسار فیل را کاملا در دست دارد.
خب، حال اگر از شما بپرسم توو مسیری که فیل و فیل سوار در حرکتند؛ برای جهت یابی و تعیین مسیر، تصمیم گیری به عهده ی کدامشان است؟ قطعا جواب شما این نیست که: خب معلوم دیگه، فیل سوار. اکی. حالا فرض کنید این فیل و این فیل سوار، استعاره ای از ذهن شما هستند. بخش تحلیلی / خودآگاه / منطقی شما همان فیل سواره؛ و بخش احساسی / ناخودآگاه / غیر منطقی ذهنتان، همان فیل ٦ تنی می باشد. خب، الان اگر از شما بپرسم توی تصمیم گیری های کوچک و بزرگتان روزانه اتون، چقدر فیل سوار تصمیم گیرنده و چقدر فیل، باز هم جوابتان با حالت قبل یکی است؟
در واقع، شاید اینطور به نظر برسد که چون فیل سوار افسار حیوان را در دستش گرفته، رییس و راهبر است، اما، واقعیت اینکه کنترل شخص سوار بر فیل خیلی متزلزل است. چرا که فیل سوار نسبت به فیل خیلی کوچک و ناتوان است. این یعنی اینکه هر دفعه که فیل ٦ تنی اراده کنه و در جهت مخالف حرکت کند، فیل سوار خیلی راحت بازی رو بهش میبازه. یا به قول قدیمی ها هر که “هر که با گنده تر از خودش در افتاده، ورافتاد”.
بنابراین، این تفسیر دقیقا می تواند در مورد ذهن ما هم مصداق کند. یعنی، فیل سوار بخش منطقی ذهن ما و فیل ۶ تنی، بخش احساسی مغزمان هستند. پس، تمام دفعاتی که باشگاه ثبت نام کرده اید اما نرفته اید، تمام نصف شب هایی که به افرادي که نباید، پیام میداد ولی داده اید، تمام لحظاتی که با شنیدن بوی غذا، رژیم خود را شکسته اید؛ در حقیقت برای انتخاب ادامه مسیر، فیل گنده ی ۶ تنی احساسِ شما تصمیم گرفته نه فیل سوار کوچولوی منطقی شما.
از همراهی تون با من علیرضا آزاد ، مدرس مهارت های زندگی برای تغییر سبک زندگی از طریق مدیریت استراتژیک بدن سپاسگزارم.
تولید و پخش در رادیو بدن
منبع مدیریت استراتژیک بدن
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
لطفا پاسخ را به عدد انگلیسی وارد کنید:
این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش میشوند.
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت نزد علی آزاد محفوظ میباشد.