لاغری به روش ای.اف.تی
لاغری به روش ای.اف.تی
لاغری به روش ای.اف.تی (EFT) _ مخفف Emotional Freedom Technique یا تکنیک رهایی ذهن می باشد. تکنیک مزبور ابداع یک مهندس آمریکایی به نام Gary Craig است.
تکنیک لاغری به روش ای.اف.تی که ترکیبی از علم طب سوزنی و علم روانشناسی است، شما رو قادر می سازد که انواع احساسات منفی و عادت های منفی مثل: پرخوری و بی اراده گی در برابر وسوسه های خوردنی های خوشمزه را از بین ببرید، و به لاغری و تناسب اندام برسید.
همچنین لاغری به روش ای.اف.تی، در از بین بردن احساساتی مثل غم، خشم، ترس، وسواس، حسادت و کینه، و نیز درد و ناراحتی های جسمی، و خیلی چیزهای دیگر کاربرد دارد. حوزه تفکر درمانی یا EFT یک مجموعه ی خارق العاده از فنونی است که توسط دکتر راجر کالاهان ابداع شده است و موضوع تعداد زیادی از تحقیقات پزشکی پیرامون اثربخشی مراقبتهای کوتاه مدت و بلند مدت برای حل مشکلات بوده است.
تاریخچه تکنیک ای.اف.تی
در اوايل دهه شصت ميلادی دكتر جورج گودهارت (كايروپراكتور) متوجه شد كه با ضربه زدن بر نقاط طب سوزنی یا ضربه تراپی BODY Tapping Therapy) BTT) ، هم میتوان همان نتايج حاصل از سوزن زدن را گرفت. در اوايل دهه هفتاد، دكتر جان دائموند (روانپزشك) ضربه زدن بر نقاط طب سوزنی را با ذكر جملات تأكيدی همراه كرد و دريافت كه اين دو اثر همافزايی دارند.
سپس دكتر راجر كالاهان (روانشناس) بهصورت تقريباً تصادفی دريافت كه اگر کسی بر مشكل خود تمركز كند و جملاتی هم بگويد و بر نقاط ضربه بزند به احتمال قوی مشكلش ظرف مدت خيلی كوتاهی برطرف میشود. دكتر كالاهان، یازده سال روی كشف خود تحقيق كرد و در 1991 روشی را كه اكنون به نام خودش مشهور شده است، به دنيا معرفی كرد. ولی متأسفانه روش او بقدری پيچيده بود که افراد معمولی نمیتوانستند از آن بهره مند شوند.
نهایتا
پس از آن يكی از شاگردانش به نام آقای گریكريگ كه مهندس و فارغالتحصيل دانشگاه استنفورد بود، روش دكتر كالاهان را به نحوی ساده كرد كه همگان با هر سطحی از دانش، بتوانند از آن استفاده كنند. ايشان برای اينكار چهار سال وقت صرف كرد تا توانست روش ای.اف.تی را ابتدا در 1995 به عدهای از دوستانش، و بعد در 1997 به عموم مردم دنيا معرفی كنند.
ای.اف.تی و سیستم بدن
به عبارتی، در بدن ما یک سیستم الکتریکی شبیه سیم کشی خانه وجود دارد که از طریق این مدار الکتریسیته و انرژی عبور می کند و اعضای داخلی بدن ما را به هم وصل می کند. سیستم الکتریکی بدن ما پیچیده تر از هر سیم کشی خانگی است. این سیستم الکتریکی بدن از هر سوپر کامپیوتری قوی تر است.
کاری که ای.اف.تی با ضربه زدن انجام می دهد اینست که، سیستم الکتریکی را تحریک می کنیم . بدیهی است که سیستم عصبی ما یک سیستم الکتریکی است. به همین دلیل ضربه زنی جریان الکتریکی را جاری می سازد. در زمان ضربه زدن جملاتی خاص و با جزئیاتی را بیان می کنیم که سیستم هیجانی و احساسی ما را فعال کند. و در حین ضربه زدن این انرژی مخفی شده در جسم ما آزاد می شود و به حرکت می افتد.
نکته:
در واقع، این روش درمانی، تا حدودی به طب سوزنی شبیه است، با این تفاوت که در EFT از ضربه دست، جهت آزادسازی مسیرهای عصبی موجود در بدن استفاده می شود. ترکیب ضربات انگشتان، به نقاط معینی از بدن و گفتن عبارات تاکیدی جهت آزادسازی احساسات، از نکات اصلی این تکنیک به شمار میرود.
مهم نیست از دست راست یا چپ خود استفاده میکنید، یا بروی قسمت راست یا چپ بدن خود ضربه میزنید. هر دو سمت دارای اثر یکسانی هستند. بنابراین از هر سمت و با هر دستی که راحت هستید، استفاده کنید.
احساس ها چه هستند؟
شده تا به حال از دست همسر، رئیس، پدر و مادر خود خسته و آزرده شوید؟ آیا احساس عصبانیت داشته اید؟ و چند دقیقه یا چند ساعت یا چند روز بعد حالتان بهتر شده است، و به روال عادی زندگی روزانه خود برگشته اید؟ با این خیال که همه چیز تمام شد. اما این فقط یک خیال است.
واقعیت این است که، بدن ما یک موجود فوق العاده هوشمند است که همه خاطرات گذشته خود را در بانک اطلاعاتی خود در بخشی که کاملا دور از دسترس ماست، و ما به نام ضمیر ناخودآگاه می شناسیم، ذخیره می کند.
توجه:
خیلی از ما سال ها خاطرات تلخ گذشته و یا حتی دردهای جسمی و روحی زیادی را با خود همراه می کنیم، بدون اینکه برای رهایی از آن ها اقدامی کرده باشیم. یا اگر اقدامی هم انجام داده ایم موثر واقع نشده، و یا به دلیل اینکه زمان بهبود آن طولانی بوده، در اواسط درمان آن را کنار گذاشتیم و پیگیری نکرده ایم.
ذخیره سازی احساس ناخوشایند
و نکته اینجاست، که شما در بقیه عمر خود ناخودآگاه این خاطره را با خود حمل می کنید و به همه جا می برید. و بدون اینکه آگاه باشیم، بدن هوشمند ما، علائمی مبنی بر احساس ناخوشایندش به این خاطره را به شکل درد، گرفتگی و احساس بد به ما مخابره می کند.
و بدون توجه به ریشه درد به سراغ نمود بیرونی درد در جسم مان می روید و سعی در درمان آن می کنید. گاهی اوقات این درمان نتیجه می دهد. اما گاهی اوقات نیز، این درد به شکل های مختلف همراهمان می آید و هرگز ما را ترک نمی کند.
گاهی آرزو می کنیم کاش راهی بود که ما را به سرعت از اتفاق ناخوشایندی که مثلا پنج سال پیش برای ما رخ داده و هنوز فکر کردن به آن ما را عذاب می دهد، یا درد معده ای که سال ها باعث ناراحتی ما شده است، و یا وابستگی ای بیمارگونه ای که آرامش را از ما سلب کرده و…. رها می کرد، تا بتوانیم دوباره طمع آرامش را در زندگی بچشیم.
چطوری با ای.اف.تی احساسات ناخوشایند را از بین ببریم؟
برای رها شدن از این احساسات ناخوشایند، بایستی در وضعیتی آرام از لحاظ فیزیکی قرار بگیریم. و با رفتن به حالت ریلکس، تمرینات را شروع کنیم. اما باید در نظر بگیرید برخلاف خیلی از شیوه های درمانی گذشته، در ای.اف.تی ما دردها و اختلالات و ناراحتی ها را انکار نمی کنیم، بلکه آن ها را می پذیریم.
اما پذیرش دردها به معنی ضعف ما در برابر آن ها نیست، برعکس، ما می پذیریم که به قدرت و اراده ی خود ایمان داریم، و می توانیم بر ضعف ها غلبه کنیم. پس این طوری می گوییم :
با وجود اینکه من از یک موضوع خاص رنج می برم، یا می ترسم، یا درد می کشم و….؛ اما خودم را دوست دارم و به خودم اطمینان دارم. سپس شروع به زدن ضربه در نقاط خاص در صورت و دست و بدن می کنیم.
نقش جملات مثبت تاکیدی در ای.اف.تی چیست؟
برای استفاده از عبارت تاکیدی در لاغری به روش ای.اف.تی، از هر جمله ای می توان استفاده کرد. بشرطی که، در ابتدای آن مشکل را با زبان خود بپذیریم، و به آن اعتراف کنیم. این اعتراف به منزله پذیرش آن است. هرچند برای ما دردناک و غیرقابل تحمل باشد.
زیرا این پذیرش به فرد کمک می کند از انکار فاصله بگیرد و در جهت درمان آن بکوشد. این پذیرش و سپس تاکید بر توانایی ها ی خود، و یا دوست داشتن خود، به ذهن کمک می کند که تا تکنیک ای.اف.تی ، موثرتر و مفیدتر واقع شود.
علت شکل گیری احساسات منفی
در حقیقت، احساسات منفی به این دلیل شکل می گیرند که ما در دام و تله ی از افکار منفی قرار می گیریم. و با تمرکز بر آنها ،این افکار تبدیل به واقعیت می گردند. و تمام انرژی منفی خود را وارد زندگی ما می کنند.
همان طورکه پیش از این اهم اشاره کردیم، احساسات منفی تبدیل به انرژی منفی می شوند و این انرژی ها در جسم ما انبار می شوند. بنابراین، باید با روش های نوین و سریع همچون لاغری به روش ای.اف.تی آنها را از بین برد و مسیر حرکت انرژی را در بدن آزاد کرد.
دلیل کارایی ای.اف.تی بر مغز
شاید ای.اف.تی به ساز و کار غریزی بقا در مغز دست می یابد و به این شکل ما را کمک می کند که عکس العمل های خود را در آن سطح از نو برنامه ریزی کنیم. تصاویری که توسط روش های ام.آر.آی از مغز گرفته می شوند، نشان می دهند که تحریک نقاط طب سوزنی، مستقیما پیام هایی را به نواحی بقا در مغز می فرستد.
این نواحی، همان هایی هستند که تعیین می کنند که باید در برابر خطر بایستیم یا فرار کنیم. ضمن اینکه، باید در نظر داشته باشیم کلمات به تنهای نمی توانند بر این نواحی اثر گذارند. چون این نواحی مستقیما با مراکز زبان و کلام مرتبط نیستند.
تاثیر لاغری به روش ای.اف.تی
لاغری به روش ای.اف.تی نه تنها، باعث می شوند هوس های فیزیکی در یک لحظه از بین برود، بلکه، در طول زمان طریقه نگاه کردن به مسائل توسط مغز شما را هم عوض می کند. بعد از استفاده از این لاغری به روش ای.اف.تی، مغز شما دیگر قادر به تولید پاسخ به هوس هایی که در گذشته به فشار عصبی درونی و بیرونی می داد، نخواهد بود. خیلی زود شما نرم افزار مغز را بازنویسی خواهید کرد و هوس ها ناپدید خواهند شد.
یعنی اثر ضربه زدن لاغری به روش ای.اف.تی در نواحی مشخص، تفسیری را که مغز شما از فشار عصبی دارد و نوع پاسخی را که برای مواجهه با آن می دهد، مجددا تنظیم خواهد کرد. در این حالت، ساختار مغز درونی شما آگاه خواهد شد.
چطوری لاغری به روش ای.اف.تی، احساسات ناخوشایند را از بین می برد؟
خیلی از آدم ها، حتی اگر رژیم لاغری کارآمدی هم داشته باشند، قبل از اینکه به وزن دلخواهشان برسند، دست از رژیم غذایی برمیدارند. یا اگر هم به وزن دلخواه برسند به احتمال زیاد، بار دیگر چاق خواهند شد. ولی چرا چنین میشود؟!
یکی از دلایل اصلی آن، اینست که برنامههای کاهش وزن، در درجه اول براساس غذا تنظیم میشوند. رژیمهای لاغری، مقدار غذا را محدود میسازند، غذاهای خاصی را توصیه میکنند.
ارتباط احساس با پرخوری
اما نکته مهم قابل توجه اینکه، روشهایی که بر غذا تکیه دارند، در درازمدت، کارآیی ندارند. چون یکی از علل عمده پرخوری، به نوع غذا ارتباط پیدا نمیکند. چرا که وقتی گرسنه نیستید و به جستجوی خوراکی برمیخیزید، یا وقتی سیر شدهاید باز هم غذا میخورید، اغلب با احساسی که از انجام این کار نصیبتان میشود، ارتباط دارد.
وقتی پرخوری میکنید، میتوانید از بروز برخی احساسات ناخوشایند جلوگیری نمائید. در واقع، وجود احساسات ناخوشایند، علت اصلی پرخوری هستند. خوردن برخی از ” غذاهای آرامبخش “، همچون شیرینیها و مواد کربوهیدراتی و بعضی از لبنیات آنقدر به شما آرامش و احساس خوبی میبخشند، که ناخواسته از بروز برخی احساسات جلوگیری میکنند و یا موقتاً از شدت آنها میکاهند.
چرا بعضی غذاها آرامبخش هستند
عدم دسترسی به غذا، و یا حتی فکر کمبود آن، به ذهن ناخودآگاه پیام میدهد که برای پیشگیری از این خطر، فوری به جستجوی غذا برخیزد. زیرا خیلی از آدم ها، در دورههایی از زندگی، مثل دوران کودکی و یا فقر و نداری، با محدودیتهایی از لحاظ مواد خوراکی روبرو گشتهاند. و طبیعاً یک محدودیت جدید، آن خاطرات ناخوشایند را دوباره زنده میکند.
جالب این است که اگر به سرعت به خوراکی موردنظر دست پیدا نمائیم، یا حتی به آن فکر کنیم، میتوانیم آگاهانه جلوی احساسات ناخوشایندی نظیر: اضطراب، خشم، غم، ترس، گناه، طردشدگی، محرومیت، سرزنش خود، از دست دادن، تنهائی، اضطراب، شرم ناخواسته، عدم پذیرش خود و خستگی مفرط، زودرنجی و… را بگیریم.
غذاها آنقدر در سرپوش گذاردن بر احساسات ناخوشایند سریع عمل میکنند، که ما گاهی ارتباط بین نیاز به آنها و احساسات خود را درک نمیکنیم. پرخوری روحی، راهی برای سرپوش گذاشتن بر احساسات ناخوشایند، کاهش تنش و تغییر حالات است.
عوامل مهم در بروز این نوع پرخوری
دلهره
از وقوع یک اتفاق در آینده، نظیر امتحان، دلهره به سراغ شما میآید و بطور خودکار به جستجوی خوراکی میپردازید تا از احساس دلهره جلوگیری کنید. غذا برای خیلی ها، یک آرامبخش قوی به حساب میآید. به همین خاطر است که بعضی ها به یک خوراکی مورد علاقه عادت میکنند. چون مثل دارو عمل میکند. اما مشکل اینجا است، که این داروی خودساخته، عوارض جانبی مثل بهم خوردن تناسب اندام و اضافه وزن را دارد.
خشم
خشمگین شدن نسبت به رئیس، خود، خانواده یا شیوهٔ زندگیتان میتواند باعث پرخوری گردد. خوراکیها آن قدر به سرعت خشم شما را فرو مینشانند که شاید حتی متوجه نشوید که خشمگین بودهاید. شما به سراغ چیپس و پفک میروید و به شدت آنها را میجوید. تأثیر این کار بر خشم آنقدر زیاد است که حتی ممکن است نسبت به انجام آن آگاه نباشید. در چنین مواقعی پرخوری کاملاً طبیعی بهنظر میرسد.
غم
وقتی احساس غم میکنید خوراکیها، مخصوصاً شیرینیها و مواد نشاستهای مثل نان سفید و سیبزمینی سرخکرده شما را آرام میکنند، و گاهی این آرامش به حدی است که غم خود را غافل میکنیم.
بطور خلاصه، علل روحی و جسمی با هم همراه میشوند تا مانع کارآیی رژیم غذائی گردند. افرادی که رژیم میگیرند، اگر ریشهٔ احساسات ناخوشایند و اضطرابهایی را که منجر به استفاده آنان از غذا بهعنوان آرامبخش شده شناسائی نکنند، تقریباً همیشه وزن از دست داده را باز مییابند.
اگر چرخهٔ پرخوری و احساس بهتر شدن پا بگیرد شکستن آن کار سختی خواهد شد. به همین دلیل است که اغلب از رواندرمانی و سایر شیوههای درمانی مثل لاغری به روش ای.اف.تی، جهت مقابله با تنشهای روحی که عامل پرخوری است، استفاده میشود.
تکنیک لاغری به روش ای.اف.تی
بهنظر نمیرسد که بتوان فقط با لاغری به روش ای.اف.تی و حرف زدن با فرد، او را در جلوگیری از خوردن بههنگام بروز تنش یاری داد. برای اینکار به روشی نوینی نیاز داریم که به شکل اساسیتری به بدن و عکسالعملهای آن بپردازد و عادات ذهنی را تغییر دهد، و فرد را قادر سازد در مواقع تنش و گرسنگی کاذب، خود را کنترل نماید.
لاغری به روش ای.اف.تی در جلوگیری از پرخوری روحی بسیار مؤثر است. خوشبختانه یادگیری آن به سادگی صورت میپذیرد و میتوانید، پس از یک آموزش مختصر، آن را بهکار برید.
چه مشکلاتی را می توان با ای.اف.تی درمان کرد؟
علاوه بر چاقی و اضافه وزن، از ای.اف.تی میتوان برای درمان :
ترک اعتیاد
کمبود وزن و لاغری
خاطرات تلخ گذشته
از بین بردن احساسات منفی
کاهش یا تسکین دردها کمر و گردن و زانو
انواع ترس ها و نگرانی ها دلشوره هایی که از گذشته تا به حال
حتی اگر فوبیا شده باشند، بهره برد.
نتیجه لاغری به روش ای.اف.تی
شما هم می توانید در طول چند دقیقه از تمامی ترس ها و مشکلات و عادت های بد زندگی خود رهایی پیدا کنید. تمامی این تکنیک ها در کلاس هایی تحت عنوان EFT با تدریس استادان مجرب، به شما آموزش داده می شود. تا بتوانید دردها و استرس ها و ترس ها را با خود همراه نکرده و هر احساس ناخوشایندی را در همان لحظه از بین ببرید و درد و رنج آن را به شکل چاقی و افزایش وزن بر دوش نکشید. سالم و تندرست باشید
منبع مدیریت استراتژیک بدن