مقاله

سردردهای ماه رمضان را چیکار کنیم

سردردهای ماه رمضان را چیکار کنیم

ماه مبارک رمضان را عموما به عنوان ماه آرامش روحی محسوب می شود. اما بعضی وقت ها سردرد های ناشی از روزه داری باعث به هم خوردن این آرامش روحانی می شود. علت بعضی از این سردرد ها، ضعف و گرسنگی و بعضی دیگه هم ترک عادت های روزانه ای مثل چای خوردن است. حال بیایید ببینیم سردردهای ماه رمضان را چیکار کنیم

علت سردردهای ماه رمضان

بطور کلی سردردهای ماه رمضان، دو دلیل عمده دارند. یکی مربوط به بی خوابی است و دیگری مربوط به تغذیه است. البته علت های دیگری هم می توانند منشاء این سردردها باشند که در ادامه سعی می کنیم به همه آنها اشاره کنیم و بگوییم سردردهای ماه رمضان را چیکار کنیم. این نکته را هم مد نظر داشته باشید که کسانی که سابقه سردردهایی مثل سردرد میگرنی، سردرد سینوزیتی، یا سردرد ناشی از کم خونی را دارند، در ایام روزه داری ماه مبارک رمضان، ممکن است سردردهایشان تشدید شود.

سردرد ناشی از افت قند خون

این نوع سردرد یکی از شایع ترین نوع سردردهای ماه رمضان است که با رعایت تدابیر ویژه ای میشه به رفع آن کمک کرد. این سردرد عموماٌ در ساعت های پایانی روز و نزدیک افطار احساس می شوند. با رعایت یک سری اصول، دیگر نیازی به شکستن روزه بعد از تحمل این همه مدت از روزه داری نیست.

اصل اول

این که حتما سحری بخورید و هیچ وقت بدون سحری روزه نگیرید. اما اگر فکر کردید که با خوردن مواد غذایی شیرین مثل قند و شکر و نبات یا نوشابه های گازدار  به هنگام  سحر، از کاهش قند خون در طول روز که روزه هستید، جلوگیری می کنید، کاملا در اشتباه می باشید. در واقع، مصرف شیرینی جات، به همان نسبتی که سریع قند خون را افزایش می دهند، به همان تناسب هم سریع باعث افت قند خون (انسولین)می شوند.

بنابراین بهتر است که در وعده سحر از مواد غذایی با شیرینی کمتر و ضریب گلایسمیک پایین تر استفاده شود. تا با آهسته آزاد کردن انرژی در طول روز، از احتمال بروز سردرد پیشگیری کنند. موادی مثل غلات کامل…

سردردهای ناشی از کم آبی

در روزهای گرم خرداد که با ماه رمضان تلاقی پیدا کرده، طولانی بودن روزه باعث بروز کم آبی به علت عدم مصرف مایعات به مقدار کافی می شود. این موضوع باغث تشدید سردرد مبتلایان به بیماری میگرن و همچنین سردردهای روزه داری می شود.

در حقیقت، با توجه به اینکه بیش از هفتاد و پنج درصد مغز را آب تشکیل داده، وقتی که بدن دچار کمبود آب می شود مغز اقدام به تولید هیستامین می کند تا در صورتیکه کم آبی ادامه داشت از خودش محافظت کند. و همان طور که می دانید هیستامین سبب درد و خستگی و به نوعی سردرد و کم شدن انرژی می گردد.

سردردهای ناشی از کم خوابی

روزه داران باید ساعت خواب شون را طور ی تنظیم کنند که دچار کم خوابی آزار دهنده نشوند. تا هورمون هایی که برای آرامش و استراحت هستند، بهم نخورند و موجب ایجاد سردرد شوند.

مهم ترین مسئله این است که سعی کنند شب ها زودتر بخوابند. در وعده سحر هم اگر بخواهند از غذاهای سبک بهره ببرند، نیازی نیست که خیلی زود بیدار شوند. یه نکته را به یاد داشته باشید الزاما خواب به معنای بیهوش شدن نیست. همین که در رختخواب باشید و فکرتان استراحت کند هم خوابیدید. اگر هم امکانش را دارید می توانید حدود یک ساعت مانده به ظهر نیم ساعت بخوابید. این خواب را خواب قیلوله می گویند که اثر نشاط بخشی خوبی دارد.

سردردهای ناشی از عدم مصرف کافئین

شاید بتوان گفت مهم ترین علت سردرد در طول ماه مبارک رمضان، کاهش مصرف کافئین است. اگر خاطرتون باشد در رادیو بدن 22 مدیریت این مسئله را توضیح دادیم. گفتیم برای جلوگیری از این مشکل، روزه بگیران می توانند از دو هفته قبل از ماه رمضان، شروع به کم کردن مصرف هرگونه مواد کافئین دار از قبیل چای، قهوه و نوشابه های گازدار و انرژی زا، در برنامه غذایی خود بکنند. تا بدن کم کم به کاهش مقدار دریافت آن عادت کند.در طول ماه مبارک هم پیشنهاد می شود از چای رقیق و کم رنگ در هنگام افطار و سحر استفاده شود.

[box]پیشنهاد می کنیم برای بخاطرآوری هم که شده یک بار دیگه رادیو بدن 22 را گوش دهید[/box]


علل شایع دیگر سردردهای ماه رمضان

از جمله این علل می توان به سابقه بیماری های که در طول سال با فرد همراه بوده است، اشاره کرد. این بیماری ها عبارتند از:

سردرد ناشی از میگرن

به گفته کارشناس ارشد تغذیه، خانم زهرا غلام پور: در موقع روزه گرفتن یک فرآیند سم زدایی در بدن اتفاق می افتد. مغز و اعصاب مرکزی برای فعالیت خود نیاز به گلوکز دارند. در شرایط معمول بدن ازذخیره گلوکز کبد و عضله هابرای تامین انرژی به عنوان منبع اصلی استفاده می کند. در طول روز یک روزِ ماه رمضان، پس از اینکه در اواخر روز ذخیره گلوکز به اتمام رسید، سوختن چربی ها آغاز می شود.

سردرد ناشی از کم خونی

بنابراین استفاده از مواد غذایی حاوی کربوهیدرات های پیچیده(ضریب گلیسمیک پایین)، باعث می شوند انرژی به تدریج وارد بدن شود و کمبود گلوکز به تاخیر بیافتد. همین امر مانع بروز سردردهای میگرنی در روزه داران می شود. همچنین مصرف  مواد غذایی پروتئینی سرشار از ویتامین ب می تواند از ایجاد ضعف و سردرد ناشی از کم خونی جلوگیری کند.

سردرد ناشی از سینوزیت

متخصصین طب سنتی در بحث ” سردردهای ماه رمضان را چیکار کنیم ” معتقدند برای رفع سردردهای سیوزیتی بهتر است به بُخور سینوس ها پرداخته شود. این عمل خوب است هر شب قبل از خواب صورت بگیرد. ضمن اینکه در کنار این کار، حتما از ماساژ پیشانی، گوش، بینی و گونه ها با روغن هایی که اساتید این رشته تجویز می کنند، بهره مند شوید. این کار به تخلیه و پاکسازی سینوس ها کمک شایانی می کند.

[box]اطلاعت تکمیلی تر را می توانید در این محصول یکجا داشته باشید[/box]


سردردهای ماه رمضان را چیکار کنیم

یادتان باشد سردردهای ماه رمضانی بخاطر تشنگی و گرسنگی طولانی مدت طبیعی هستند. معمولا با خوردن افطاری، این سردردها نیز برطرف می شوند. افرادی هم که دچار سردرد می شوند باید پرهیز کنند از عواملی که در تحریک آن نقش دارند. پس با تغذیه سالم و مدیریت بدن و همین طور برنامه ریزی سبک زندگی متناسب با این ماه عزیز می شود از استراحت و خواب کافی برخوردار بود و احتمال سردرد را کاهش داد. سالم و تندرست باشید

منبع مدیریت استراتژیک بدن

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا