کتاب اضطراب موقعیت
کتاب اضطراب موقعیت
کتاب اضطراب موقعیت ، عنوان کتابی است از آلن دوباتن با ترجمهی سیدحسن رضوی که در 230 صفحه و توسط انتشارات میلکان در سال 1397 به چاپ رسیده است. این کتاب ترجمهای است از Status anxiety، c2004 .
موضوع اصلی این کتاب منزلت اجتماعی است. از آلن دوباتن، کتابهای جستارهایی در باب عشق (نیلوفر)، هنر سیر و سفر(نیلوفر)، خوشی ها و مصایب کار(به نگار)، پروست چگونه میتواند زندگی شما را دگرگون کند(نیلوفر)، نیز در بازار کتاب موجود میباشد.
این کتاب نخستین بار در سال 2004 انتشار یافت. هر کسی که تا به حال به خاطر یک تماس بی پاسخ یا انواع و اقسام استرس های دیگر، شب را با بی خوابی سپری کرده، بهتر است که فوراً مشغول مطالعه ی این کتاب آموزنده و ارزشمند از دوباتن شود.
دوباتن، استاد بلامنازع تشریح تمدن امروزی و مشکلات ناشی از آن، در این کتاب بر مطالبه ی پایان ناپذیر آدم ها برای رسیدن به جایگاه و موقعیت مناسب تمرکز کرده است.
این نویسنده ی پرطرفدار به منظور توضیح نظریه ی خود، از تاریخ غرب و اندیشه ی چهره هایی تأثیرگذار همچون سنت آگوستین، ماکیاولی و آنتونی رابینز بهره می گیرد. کتاب اضطراب موقعیت، اثری بسیار سرگرم کننده و خردمندانه است که مثل تمامی آثار آلن دوباتن، می تواند تغییری ماندگار در زندگی مخاطبین خود به وجود آورد.
درباره نویسنده کتاب اضطراب موقعیت
آلن دوباتن فیلسوف 48 ساله ی سوییسی که با کتاب هایی چون تسلی بخش های فلسفه، جستارهایی در باب عشق، هنر سیر و سفر و پروست چگونه می تواند زندگی شما را متحول کند، در سال 1969 به دنیا آمد. او دغدغه اش زندگی ما و به خصوص چیزهایی است که موجب آرامش ما در زندگی می شود. برای همین هم او مدرسه ی زندگی را تاسیس کرد که به جای خواندن ریاضی و فیزیک و شیمی به شما درس زندگی می دهد، درس چگونه به آرامش رسیدن. آلن دوباتن، فیلسوف و نویسنده ی سوئیسی-انگلیسی همواره به دنبال پاسخی برای مهمترین پرسش های زندگی انسان بوده است.
معرفی کتاب اضطراب موقعیت
اضطراب موقعیت چیست؟! در ابتدای کتاب قضیه را اینگونه شرح داده است: یعنی اینکه اضطراب موقعیت دارای ظرفیت چشمگیر برای القای غم است. عطش رسیدن به موقعیت، مانند دیگر تمایلات فوایدی هم دارد؛ به ما مهمیز می زند که حق استعدادهایمان را ادا کنیم، برتری را تشویق می کند، راه ما را در انجام کارهای بی قاعده و زیان آور می بندد و اعضای یک جامعه را حول نظام ارزشی واحدی نگه می دارد. ما مانند دیگر تمایلات حجم زیاد آن می تواند کشنده باشد. مفید ترین راه حل مسئله تلاش برای درک آن و صحبت در مورد آن است.
در مجموع، اضطراب موقعیت، یک نگرانی مهلک است که توانایی خرابکردن دورههایی طولانی از زندگی ما را دارد. ترس از خطر شکست در برابر آرمانهایی که جامعهمان وضع کرده است و در نتیجه ازدستدادن مقام و منزلت خود. نگرانی از این بابت که نکند در حال حاضر بر روی پلهٔ بسیار پایینی از نردبان قرار گرفتهایم یا حتی نزدیک است که به پلهٔ پایینتری هم سقوط کنیم.
راهکار آلن دوباتن
آلن دوباتن، فیلسوف و نویسنده معاصر انگلیسی، در این اثر خود که مورد تحسین بسیاری از صاحبنظران، نویسندگان قرار گرفته، درباره اضطراب موقعیت، علل و راهحلهای آن سخن گفته است. فقدان عشق، انتظارات ما از زندگی، وابستگیها و… که میتوانند از علتهای بهوجودآوردن اضطراب موقعیت باشند در این اثر بررسی شدهاند. دوباتن راه حل فرونشاندن اضطراب موقعیت را در چهار بستر فلسفه، هنر، سیاست و دین جسته و آنها را در این کتاب تشریح و طبقهبندی کرده است.
روزنامه «سانفرانسیسکو کرونیکل» درباره این کتاب نوشته است:
کتابی سخاوتمند و انسانی که راهحلهایی برای اضطراب موقعیت پیشنهاد میدهد. راهحلهایی که انسان را به فکر وامیدارد… پاسخ دوباتن که با نقلقولهایی روشنگر و آثار هنری شگفتانگیز محکم شده است، به همان اندازه که متقاعدکننده است، زیرکانه هم بیان شده. اکتشافی خواندنی و باارزش در مورد ترس ما از جایگاهمان در جامعه و اینکه چگونه میتوانیم نگرانیهایمان را کاهش دهیم.
کتاب اضطراب موقعیت چاپ انتشارات میلکان…
می توان گفت که دو داستان عشقی بزرگ زندگی هر فرد بزرگسالی را تعریف می کند. اولین داستان، جست وجوی ما برای عشق جنسی به خوبی شناخته و تعریف شده است.خیال و هوس های ان،اسکلت موسیقی و ادبیات را می سازد و از نظر اجتماعی پذیرفته و ارج نهاده می شود.دومین داستان، جست و جوی ما برای دریافت عشق از جهان ، افسانه ای اسرارآمیز و شرم آورتر است، اگر به آن اشاره شود، معمولا با عباراتی نیشدار و تمسخر آمیز بیان می شود.
مانند چیزی که عمدتا توجه افراد حسود یا دارای کمبود را جلب می کند، در غیر این صورت میل به موقعیت تنها در معنای اقتصادی آن تفسیر می شود. با وجود این جدیت داستان دوم به هیچ وجه کمتر از داستان اول نیست. پیچیدگی اش کمتر نبوده،اهمیت یا جهان شمول بودن آن کمتر نیست، و درد شکست در آن هم به هیچ وجه کمتر نیست. در اینجا هم شکست عشقی وجود دارد.
کتاب اضطراب موقعیت
هر کدام از انسان ها تجربه ای در بزرگسالی دارند که از آن به عشق تعبیر می کنند. اتفاقی تحت تاثیر هورمون های جنسی که تا حدود زیادی نقش آفرینندگی در جهان را بر عهده دارد. ادبیات، شعر، هنر، فلسفه و جامعه را تغییر می دهد و یکی از نقاط مبدا زندگی برای شروعی تازه است. عشق تقریبا به اتفاقی معمول بدل شده که هر کسی داستانی از آن را با خود دارد و تقریبا تمامی آن هم پذیرفته شده است. عشق می تواند کارهای بزرگی کند اما دیگر یک ناهنجار اجتماعی و موجب مخفی کردن نیست. حتی به عشق افتخار هم می کنند.
اما بعد از عشق اروتیک و جنسی میل دیگری هم در انسان به وجود می آید. به دنبال چیزی می خواهد برود که مانند عشق مشخص و شناخته شده نیست، دیگر قابل الگو برداری نیست و البته کمتر هم شناخته شده است. این میل ها گاهی جامعه را به تمسخر وا می دارند.
به خصوص که بیشتر افراد نمی دانند دقیقا چه می خواهند، تنها می دانند نیرویی کِشنده شبیه به عشق در درونشان وجود دارد، اما نمی دانند به کدام سو می خواهند برود و همین امر انسان ها را سردرگم و مضطرب می کند. دچار افسردگی، استرس، اضطراب، بی قراری یا هر معادل دیگری می شناسید می شوند و اتفاقا دست آخر به آن چیزی که درونشان هست نمی رسند.
درباره ساختار کتاب اضطراب موقعیت
کتاب اضطراب موقعیت تلاش دارد که علل اضطراب ما را در سنین بزرگ سالی ریشه یابی کند. در این کتاب علل اضطراب بسیار گسترده تر و مهم تر از عشق اروتیک است و این عشق تنها یک فصل از آن را تشکیل می دهد.
اضطراب موقعیت در دو بخش به نگارش آمده که در بخش اول علل اضطراب و در بخش دوم راه حل ها وجود دارند. فصول بخش اول که علل اضطراب ما هستند شامل فقدان عشق، انتظارات، شایسته سالاری، اشرافی گری و وابستگی می باشد.
در بخش دوم برای حل این اضطرابات راه حل های عمیق و خوبی در پنج فصل آمده که شامل فلسفه، هنر، سیاست، دین و بوهم (رهایی از قید و شرط) می باشد. این کتاب دوباتن هم مانند دیگر آثارش کوچک، خوش خوان و البته بسیار برای عموم ما به درد بخور است. ضمنا این کتاب را انتشارات چترنگ را با نام اضطراب منزلت با ترجمه زهرا باختری نیز منتشر کرده است.
فهرست مطالب کتاب اضطراب موقعیت
بخش اول : علل
• فقدان عشق
• انتظارات
• شایسته سالاری
• اشرافی گری
• وابستگی
بخش دوم : راه حل
• فلسفه
• هنر
• سیاست
• دین
• بوهم (رهایی از قید و شرط)
بریده هایی از کتاب اضطراب موقعیت
” با کمال تأسف برای عزت نفسمان، جوامع غربی به همکاری با ظواهر دنیایی و فرار از پیری و چاقی شناخته شدهاند، چه برسد به پذیرش فقر و گمنامی. “
” مرد ثروتمند به ثروتش میبالد چون احساس میکند که ثروت او به صورت طبیعی توجه جهان را به وی جلب میکند. در مقابل، مرد فقیر از فقر خود شرمگین است. او احساس میکند که این فقر وی را از مقابل دیدگان انسانها خارج میسازد. اینکه احساس کنیم توجه لازم را دریافت نمیکنیم، سوزانترین امیال ذات انسانی را خاموش میکند.
مرد فقیر بدون اینکه به او اعتنایی شود وارد و خارج میشود و وقتی در میان جمعیت حضور دارد، همان گمنامیای را حس میکند که انگار در کلبهٔ حقیر خود پنهان شده است. در مقابل، مرد دارای مقام و امتیاز را تمام جهان میبینند. همه مشتاقاند به او نگاه کنند. کارهای وی برای عموم اهمیت دارد. کمترین حرف و حرکت او اگر نادیده گرفته شود، به نوعی غفلت است “
” بهتر است امیال خود را اصلاح کنیم تا اینکه بخواهیم جهان را تغییر دهیم “
” پس از شکست، تحقیر پا پیش خواهد گذاشت: دانستن اینکه نتوانستهایم جهان را از ارزش خودمان باخبر سازیم روحمان را میخورد و در نتیجه محکوم میشویم که به افراد موفق با تلخی بیندیشیم و به خودمان با شرم بنگریم. “
”
اگر مجبور شویم در کلبهای سرد و بادگیر زندگی کنیم و زیر بار قوانین سختگیرانهٔ اشرافزادهای که در قلعهای بزرگ و گرم زندگی میکند کمر خم کنیم، ولی ببینیم که تمام افراد همسطح ما در شرایطی مشابه زندگی میکنند، آنگاه شرایط ما هم عادی به نظر میرسد. “
بریده هایی از کتاب اضطراب موقعیت
” سپس برای شکستن یا کمرنگ کردن رابطهٔ بین مالکیت چیزها و محترم بودن در جامعه پیشنهادی میدهد: «انسان با توجه به تعداد چیزهایی که میتواند بدون آنها به زندگی ادامه دهد ثروتمند است.» “
” ما از اینکه چقدر در تاریخ موفق به حساب میآییم متأثر نمیشویم. تنها زمانی میتوانیم خودمان را خوشبخت بدانیم که به اندازه یا حتی بیشتر از افرادی داشته باشیم که با آنها بزرگ شدهایم، در کنارشان کار کردهایم، آنها را مثل دوست در کنار خود داشتهایم یا در قلمروی عمومی مشترکی قرار گرفتهایم. “
” تنها زمانی میتوانیم خودمان را خوشبخت بدانیم که به اندازه یا حتی بیشتر از افرادی داشته باشیم که با آنها بزرگ شدهایم، در کنارشان کار کردهایم، آنها را مثل دوست در کنار خود داشتهایم یا در قلمروی عمومی مشترکی قرار گرفتهایم. “
” تقریباً همهٔ ما عطش مقام داریم و اگر در آینده جامعهای در ازای روی هم انباشتن صفحههای پلاستیکی کوچک، عشق را پیشکش کند، زمان زیادی نمیگذرد تا اینکه چنین جسم بیارزشی هم از جایگاهی مرکزی در آرزوها و اضطرابهای هواخواهانهٔ ما برخوردار شود. “
بریده هایی از کتاب اضطراب موقعیت
” در دنیای آرمانی ما نفوذناپذیرتر میبودیم. چه به ما توجه میشد یا نمیشد، ستایش میشدیم یا نه، از مسخره شدن برنمیآشفتیم، اگر کسی ریاکارانه ما را تحسین میکرد، بیجهت گمراه نمیشدیم و اگر ارزیابی منصفانهای از تواناییهایمان داشتیم و ارزش خود را میسنجیدیم، اظهارنظر دیگری مبنی بر اینکه ما بیاهمیت و ناچیزیم بر ما زخم نمیزد. ارزش خود را میدانستیم، در عوض ظاهراً هرکدام از ما درون خودمان مجموعهای از دیدگاههای مختلف به ویژگیهای اصیلمان را نگه داشتهایم. “
” در میان چنین تردیدی، معمولاً به سمت دنیای گستردهتری رو میکنیم تا پاسخی برای مسئلهٔ میزان اهمیت ما پیدا کند. بیتوجهی، ارزیابیِ منفیِ پنهانِ ما از خود را برجسته میکند؛ درحالیکه یک لبخند یا تعریف به همان سرعت نتیجهای معکوس میدهد. به نظر میرسد که ما برای تحمل خود، اسیر محبت دیگرانیم. “
” افرادی هستند که نعمات فراوانشان فکر ما را مشغول نمیسازد. با اینکه پیشرفتهای ناچیز دیگران منبعی برای عذاب بیپایان ما میشود، تنها به آنهایی حسد میورزیم که احساس میکنیم شبیهشان هستیم. در واقع فقط به اعضای گروه مرجع خودمان حسادت میکنیم. تحمل برخی موفقیتها، که اتفاقاً تعدادشان هم زیاد نیست، از تحمل موفقیت افرادی که به ظاهر با ما برابرند راحتتر است. “
بریده هایی از کتاب اضطراب موقعیت
” «نفس» یا خودانگارهٔ ما را میتوان مانند بادکنکی سوراخ تصور کرد. برای اینکه بادکرده باقی بماند تا ابد نیاز به هلیومِ عشق بیرونی دارد و همیشه در برابر نوک سوزنِ بیتوجهی آسیبپذیر است. در آن مقداری که ما با توجه دیگران برمیخیزیم و با نادیده گرفتنشان سقوط میکنیم، چیزی وجود دارد که هم ما را هوشیار میسازد و هم پوچ است. “
” «نفس» یا خودانگارهٔ ما را میتوان مانند بادکنکی سوراخ تصور کرد. برای اینکه بادکرده باقی بماند تا ابد نیاز به هلیومِ عشق بیرونی دارد و همیشه در برابر نوک سوزنِ بیتوجهی آسیبپذیر است. در آن مقداری که ما با توجه دیگران برمیخیزیم و با نادیده گرفتنشان سقوط میکنیم، چیزی وجود دارد که هم ما را هوشیار میسازد و هم پوچ است. شاید به خاطر اینکه یکی از همکارانمان با حواسپرتی جواب سلام ما را میدهد یا اینکه کسی جواب تلفنمان را نمیدهد، حال ما گرفته شود “
بریده هایی از کتاب اضطراب موقعیت
” کالاها و خدمات که پیش از این تنها برای نخبگان جامعه بود، در اختیار تودهٔ مردم قرار میگرفت. تجملات تبدیل به نماد شایستگی شد و نماد شایستگی تبدیل به الزامات زندگی. دانیل دفو پس از سفر به اطراف انگلستان غربی در سال ۱۷۴۵، متوجه ازدیاد مغازههای بزرگ جدید با ویترینهای فریبنده و پیشنهادات وسوسهبرانگیز شد. درحالیکه در بیشتر طول تاریخ مد لباس گاهی چندین دهه ثابت میماند، حالا این امکان فراهم میشد که برای هر سال سبکی خاص در نظر گرفت “
” به نظر میرسد که ما نمیتوانیم قدر چیزهایی را که داریم، به خاطر ارزش خود آنها یا حتی در مقابل چیزی که اجداد ما در قرون وسطی داشتند، بدانیم. ما از اینکه چقدر در تاریخ موفق به حساب میآییم متأثر نمیشویم. تنها زمانی میتوانیم خودمان را خوشبخت بدانیم که به اندازه یا حتی بیشتر از افرادی داشته باشیم که با آنها بزرگ شدهایم، در کنارشان کار کردهایم، آنها را مثل دوست در کنار خود داشتهایم یا در قلمروی عمومی مشترکی قرار گرفتهایم. “
بریده هایی از کتاب اضطراب موقعیت
” چیزی که شاید کمتر به چشم بیاید و مبهمتر باشد، این است که این پیشرفتهای چشمگیر مادی همزمان شده با آنچه که نیکسون در سخنرانیاش در مقابل بینندگان شوروی اشارهای به آن نکرد: افزایش سطح اضطراب موقعیت در بین شهروندان عادی غربی؛ یعنی افزایش سطح نگرانی دربارهٔ اهمیت، دستاورد و درآمد. “
” چطور ممکن است کلمهای را که از پدر و مادر یا شریک عاطفی انتظار شنیدن یا امید به دریافت آن داریم، از جهان میخواهیم تا به ما پیشکش کند؟ شاید بتوانیم عشق را همزمان در صورتهای خانوادگی، جنسی و جهانیاش نوعی احترام تعریف کنیم. حساسیت یک فرد بر موجودیتی دیگر. هنگام دریافت عشق از طرف دیگران، احساس میکنیم به ما توجه شده است، متوجه حضورمان شدهاند، اسممان نوشته شده، به نظراتمان گوش دادهاند، با شکستهایمان سخاوتمندانه رفتار شده و به نیازهایمان رسیدگی شده است. با چنین توجهی شکوفا میشویم. “
مشخصات کتاب
عنوان: اضطراب موقعیت
نویسنده : آلن دوباتن
مترجم : سید حسن رضوی
ناشر: میلکان
دستهبندی: روانشناسی
موضوع: منزلت اجتماعی
قطع: رقعي
سال انتشار: ۱۳۹۷
تعداد چاپ: ۵
عرض: ۱۴
ارتفاع: ۲۱
نوع جلد: نرم
تعداد صفحات: ۲۲۹
قیمت: ۳۰۰,۰۰۰ ریال
منبع مدیریت استراتژیک بدن