مقاله

تصمیم گرفتم لاغر بشم

تصمیم گرفتم لاغر بشم

تصمیم گرفتم لاغر بشم _ چه شد که تصمیم گرفتید وزن کم کنید؟ دوستان و همسن و سالانم به خاطر چاقی و وزن زیاد مسخره ام می کردند و این باعث ناراحتی ام می شد. در ضمن من لباس خریدن را خیلی دوست دارم اما به دلیل چاقی زیاد نمی توانستم لباس دلخواهم را پیداکنم. علاوه بر اینها مشکلات جسمی ای که چاقی برایم ایجاد کرده بود، انگیزه ای شد تا به طور جدی تصمیم بگیرم وزن کم کنم.

واژه‌ی رژیم در کل یک واژه‌ی ناخوشایند است و ما را یاد محرومیت و دردهای گرسنگی می‌اندازد. لذا برای پیشگیری از درد و رنجِ همراه با رژیم لاغری ، باید از یک برنامه ریزی صحیح پیروی نمود. اگر شما هم خواهان یک شروع بهتر در برنامه لاغری و کاهش وزن تان هستید، می‌توانید در ادامه همراه ما باشید.

نقطه صفر شروع لاغر شدن

بدون شک، داشتن یک شروع خوب و صحیح در میزان موفقیت نهایی موثر است. طبق همان ضرب‌المثل قدیمی خودمان که می‌گوید: سنگ اول چو نهد معمار کج، تا ثریا می‌رود دیوار کج؛ می‌بایست کارها را از روش صحیح شان شروع کرد. اما سنگ اول در کاهش وزن و لاغری چه می‌باشد؟!

همان طور که در شروع این مطلب دیدید، سئوالی مطرح شد که در اون به یک موضوع خیلی مهمی اشاره شد، تصمیم! بله تصمیم. اون چیزی که دلیل صد در صد شما در لاغری می شود، تصمیمی است که شما خودتان می گیرد. وقتی به این نقطه می رسید، دیگه همه دلیل ها و منطق هایی که برای کاهش وزن لازم است را پیدا کردید. از اینجا به بعد دیگه در پی انتخاب کردن کردن راه ها و مسیرهایی هستید که شما رو به هدف تون می رساند. تصمیم گرفتم لاغر بشم

اهمیت قدرت تصمیم گیری

مهارت تصمیم گیری از جمله مهارت‌هایی است که می‌تواند بر کیفیت زندگی ما تاثیر بسیاری بگذارد. ما در طول روز همواره با شرایطی موجه می‌شویم که مجبوریم تصمیم بگیریم گاهی این تصمیات جزیی و کوچک هستند و گاهی می‌توانند تاثیر ماندگاری بر زندگی ما بگذارند.

با این حال اکثر مردم روزانه با احساس نامطلوب تردید در تصمیمات شان روبرو شده و در خیلی از موارد از تصمیمی که گرفته‌اند، رضایت کامل ندارند. این مقاله را با دقت بخوانید تا با تعریف صحیح از این مهارت و عواملی که بر آن تاثیر می‌گذارند، بیشتر آشنا شوید. همچنین، ما در این نوشته سعی کرده‌ایم تا نکات و راهبردهایی را به شما معرفی کنیم که قدرت تصمیم‌گیری شما را افزایش می‌دهد. تصمیم گرفتم لاغر بشم

تصمیم گیری چیست؟

واژه تصمیم‌گیری در لغت به معنای اراده کردن، قصد کردن و در اصطلاح انتخاب کردن از میان دو یا چند راه کار یا گزینه است. بنابراین تصمیم‌گیری فرایند ارزشیابی گزینه‌ها و راه‌های موجود، بررسی پیش بینی نتایج هریک از آن‌ها برای رسیدن به هدف و در نهایت انتخاب است.

در واقع، تصمیم‌گیری روند شناسایی و انتخاب گزینه‌ها بر اساس ارزش‌ها و ترجیحات تصمیم گیرنده است. چون یک تصمیم می‌تواند زندگی ما را برای همیشه دگرگون کند. تصمیم‌گیری یک فرآیند ذهنی است که طی آن یک مسیر را از میان چندین مسیر انتخاب می‌کنیم. در واقع تصمیم گرفتن یعنی توان تشخیص بهترین راه از میان راه‌های متعددی که پیش روی انسان‌ قرار دارد. در حقیقت، تصمیم گیری به مهارت و فرآیندی شناختی، برای شناسایی و انتخاب گزینه‌ها بر اساس ارزش‌ها و ترجیحات تصمیم گیرنده گفته می‌شود. تصمیم گرفتم لاغر بشم

عوامل موثر در قدرت تصمیم گیری

آشنائی فرد با موضوع مورد تصمیم گیری

هرچه فرد اطلاعات و آگاهی های بیشتری در زمینه موضوع مورد تصمیم گیری داشته باشد، قدرت تصمیم گیری فرد بالاتر خواهد بود. آنچه که در اکثر موارد، فرد را با شکست در تصمیم گیری یا تصمیم گیری اشتباه مواجه می‌سازد، نداشتن اطلاعات و تخصص کافی می‌باشد.

به عنوان مثال مسئله تصمیم گیری در مورد انتخاب روش لاغری نمونه‌ای از مواردی است که نیاز به داشتن اطلاعات از شرایط هر روش دارد. اگر فرد شناخت کاملی از روش لاغری که به آن می‌پردازد، نداشته باشد، به احتمال قوی انتخاب درستی که با زمینه علائق و استعدادهای او همخوانی داشته باشد، نخواهد داشت. تصمیم گرفتم لاغر بشم

عزت نفس و قدرت تصمیم گیری

افرادی که دارای عزت نفس بالایی هستند، از قدرت تصمیم گیری بالاتری برخوردار هستند و در شرایط بحرانی قادر به تصمیم گیری های مناسب می‌باشند. در حالی که افراد دارای عزت نفس پایین، اغلب در تصمیم گیری های خود دچار مشکل هستند. آنها شاید برای امور خیلی جزئی، زمان خیلی زیادی صرف کنند تا تصمیم گیری لازم را انجام دهند، و برخی از آنها حتی از شرایطی که آنها را ناگزیر از تصمیم گیری می‌کند، فرار می‌کنند. به همین علت است که این افراد ریسک پذیری کمتری از خود نشان می‌دهند. تصمیم گرفتم لاغر بشم

چه چیزی مانع تصمیم گیری مؤثر می‌شود؟

۱. نداشتن اطلاعات کافی

اگر اطلاعات کافی ندارید، ممکن است احساس کنید تصمیمی بی‌پایه و اساس می‌گیرید. به منظور جمع‌آوری اطلاعات لازم برای تصمیم گیری، زمان صرف کنید، حتی اگر زمان بسیار محدودی دارید. در صورت لزوم، جمع‌آوری اطلاعات را با تعیین اینکه کدام داده‌ها اهمیت بیش‌تری برایتان دارند، اولویت‌بندی کنید. در مورد برنامه غذایی و رژیم های لاغری، در مورد نوع ورزشی که در این مقطع به کاهش وزن شما کمک می کند، مطالعه کنید. تصمیم گرفتم لاغر بشم

۲. داشتن اطلاعات زیادی

مسئله‌ی متضادی که به طرز تعجب‌برانگیزی زیاد اتفاق می‌افتد، داشتن اطلاعات متناقض و زیاد است، به طوری که دیدن اصل مطلب را غیرممکن می‌کند. گاهی به این وضعیت «فلج تحلیلی» (analysis paralysis) نیز گفته می‌شود که گاهی به عنوان ترفندی برای به‌تعویق انداختن تصمیم گیری‌های نیز به کار می‌رود. مثلا برای لاغری، یکی میگه چربی خوبه یکی میگه بده! یکی میگه هوازی خوبه یگی میگه بده…!! تصمیم گرفتم لاغر بشم

۳. تعدد افراد تصمیم‌گیرنده

تصمیم گیری توسط یک گروه بسیار مشکل است زیرا هر کس دید و ارزش‌های خود را دارد و با اینکه دانستن این دیدگاه‌ها و چرایی و چگونگی اهمیت هر کدام، بسیار مهم است، شاید ضروری باشد که یک نفر مسئولیت تصمیم گیری را بر عهده بگیرد. گاهی، گرفتن هر تصمیمی از بی‌تصمیمی بهتر است. در فرآیند لاغری و کاهش وزن، سعی کنید خودتان تصمیم گیرنده باشید. نه همسرتان یا خانواده تون… تصمیم گرفتم لاغر بشم

4. وجود وابستگی‌های عاطفی

معمولا افراد به وضعیت موجود بسیار وابسته‌اند و تصمیمات قرار است تغییراتی ایجاد کنند، که این تغییر وضعیت برای بیشتر افراد سخت به‌نظر می‌رسد.
اما به خاطر داشته باشید که «تصمیم‌ به تصمیم نگرفتن» نیز خود یک تصمیم است. تعصب پیدا کردن به یک روش یا یک پزشک یا یک مربی از این نوع وابستگی ها در روند لاغری و کاهش وزن است.

5. عدم وابستگی عاطفی

گاهی نیز تصمیم گیری مشکل است زیرا برای شما مهم نیست که این راه را بروید یا آن یکی راه را! در این مورد، یک روند تصمیم گیری ساختاریافته، اغلب کمک می‌کند که مزایا و معایب واقعی اقدامات خاصی را تشخیص دهید که شاید قبلا درباره‌‌شان فکر نکرده بودید. در مسیر لاغری، اینکه از این رژیم بروید به آن رژیم، یا از این باشگاه بروید آن باشگاه مصداق همین مورد است. تصمیم گرفتم لاغر بشم

چه زمانی برای تصمیم گیری کنم؟

همیشه دچار این تردید هستیم که چه زمانی برای تصمیم گیری مناسب است؟ بهتر است اکنون تصمیم بگیرم و یا آن را به تعویق بیاندازم؟ همیشه ذهن ما در ارزیابی و مقایسه گزینه‌ها گرفتار خطاهای شناختی می‌شود.
مسئولیت تصمیم گیری خصوصاً در تصمیم های مهم زندگی بسیار بالاست و بسیاری از ما از پذیرش این مسئولیت‌ها ترس داریم. انتخاب کردن با اقدام کردن تفاوت دارد و ممکن است در عین اینکه انتخاب درست را می‌دانیم، در راستای آن اقدام نکنیم. چون نمی‌دانیم چه زمانی به منطق استدلالی، و چه زمانی به تصمیم گیری شهودی خود (آنچه دلمان می‌گوید) اعتماد کنیم.
بنابراین، در مهارت تصمیم گیری، می‌کوشیم بیشتر به کلیات فرایند تصمیم گیری که بین اکثر انتخاب‌ها و تصمیم گیری‌های ما مشترک است، توجه داشته باشیم. تصمیم گرفتم لاغر بشم

چند مثال از تصمیم گیری

به این مثال‌ها نگاه کنید تا در ادامه راجع به یک ویژگی مشترک مهم در میان آن‌ها حرف بزنیم:
آخر همین ماه لاغری رو شروع کنم یا تا پایان سال صبر کنم؟
رژیم غذایی بگیریم یا جراحی معده کنم؟
برای ورزش هوازی، تردمیل نو بخرم یا کارکرده؟

اگر فقط چند دقیقه فرصت داشته باشید، احتمالاً می‌توانید ده‌ها مثال دیگر از تصمیم گیری به فهرست بالا اضافه کنید. اما فعلاً‌ هدف ما، طولانی‌تر کردن فهرست مثال‌ها نیست؛ بلکه در جستجوی وجه مشترک همه‌ی این مثال‌ها هستیم تا بتوانیم تعریف بهتری از تصمیم را استخراج کنیم و ببینیم تصمیم گیری به چه معناست.

سئوال تصمیم گیری چیست؟

وقتی از تصمیم گیری حرف می‌زنیم، همیشه گزینه‌ها مشخص هستند. ما می‌خواهیم با اتکا به دانش تصمیم گیری و تکنیک‌ها و ابزارهای آن، بهترین گزینه را انتخاب کنیم. به بیان دیگر، سوالِ تصمیم گیری این نیست که: چه گزینه‌هایی پیش روی من است؟
بلکه این پرسش است که: کدام‌یک از گزینه‌های پیش رو را انتخاب کنم؟
بنابراین، اگر می‌دانیم چه گزینه‌هایی داریم و می‌خواهیم قدرت ارزیابی و انتخاب خود را افزایش دهیم، باید روی بهبود مهارت تصمیم گیری متمرکز شویم.
با این حال، ممکن است هنوز در مرحله‌ی یافتن گزینه‌های مختلف قرار داشته باشیم. در این حالت، چالش اصلی ما حل مسئله است. پس از حل مسئله، باید به انتخاب بهترین گزینه (یا همان تصمیم گیری) فکر کنیم. تصمیم گرفتم لاغر بشم

چرا بر تفکیک تصمیم گیری و حل مسئله تأکید داریم؟

تصمیم گیری یک مهارت عمومی است. اما حل مسئله عموماً نیازمند دانش تخصصی در حوزه‌ی مورد نظر است. مثلاً اگر با مشکل افزایش وزن روبرو باشید، جستجو و تشخیص راهکارهای ممکن (حل مسئله)، نیازمند دانش تخصصی در حوزه‌ی لاغری و کاهش وزن است.
اما این‌که از بین راهکارها کدامیک را انتخاب کنیم، از جنس تصمیم گیری است. به عنوان نمونه، نقش کارشناس تغذیه و مربی باشگاه در حل مشکل چاقی، همکاری در فازِ حل مسئله است. ولی وظیفه‌ی تصمیم گیری انتخاب از بین گزینه‌های پیش رو، بر عهده شما می‌باشد.

مهارت حل مسئله چیست؟

مهارت حل مسئله عبارتست از یک فرآیند رفتاری و شناختی که فرد با کمک آن، راه حل های مفید و موثری را برای مسائل مختلف در زندگی و کار خود پیدا می کند. بنابراین، مهارت حل مسئله یک مهارت آگاهانه، هدفمند و منطقی برای رسیدن به بهترین راه حل ممکن می باشد.
بهترین راه برای پیدا کردن جواب مسائل
دنبال کردن مراحل فرآیند حل مسئله به صورت گام به گام به ما کمک می کند تا به روشی علمی و در کوتاه ترین زمان ممکن به نتیجه برسیم و یک راه حل بهینه را برای مسئله پیش رو انتخاب کنیم.

اهمیت مهارت حل مسئله در زندگی

مهارت حل مسئله تا جایی اهمیت دارد که یکی از وظایف والدین، آموختن شیوه حل مسئله و حل مشکلات گوناگون به کودکان خود در زندگی است. فردی که مهارت حل مسئله دارد، می تواند به راحتی با مشکلات زندگی مواجه شود و به روشی درست و کارآمد آن ها را حل کند.

مراحل فرآیند حل مسئله

• تشخیص نوع مسئله
• شناسایی موانع موجود در برابر حل مسئله
• نحوه یافتن راه حل برای مسئله
• دسته بندی بهترین راه حل ها
• تعیین برنامه عمل
• ارزیابی و سنجش برنامه عمل
• اجرای راه حل و برنامه عمل به صورت آزمایشی

تفاوت تصمیم گیری و تصمیم سازی

تصمیم گیری و تصمیم سازی دو مفهومی هستند که گاه، از تفاوت آن‌ها غافل می‌شویم. معمولاً این تصمیم گیری است که شهرت بیشتری دارد و بیش از تصمیم سازی مورد توجه قرار می‌گیرد
می‌دانیم که یکی از مراحل مهم تصمیم گیری، انتخاب کردن است. دانش و مهارت حل مسئله، به عنوان بخشی از فرایند تصمیم گیری، به ما کمک می‌کند تا گزینه‌های پیش رو را بیابیم و تشخیص دهیم. سپس، با انتخاب یکی از گزینه‌ها، تصمیم‌گیری به پایان می‌رسد. کسانی که تا قبل از مرحله‌ی انتخاب نهایی، در تصمیم گیری نقش ایفا می‌کنند، تصمیم ساز نامیده می‌شوند.

انواع تصمیم گیری

1- تصمیم‌گیری احساسی: مبنای انتخاب فرد آن است که احساس وی چه چیز را درست می‌داند. ملاک نهایی این است که چه حس می‌کند نه اینکه چه فکر می‌کند.
2- تصمیم‌گیری اضطراری: فرد تحت تأثیر تعارض و استرس تصمیم‌گیری به حدی مضطرب و برانگیخته می‌شود که صرفا برای فرار از فشار یکی از راه‌ها را انتخاب می‌کند.
3- تصمیم‌گیری اجتنابی: فرد لزوم تصمیم گیری را انکار می‌کند و امیدوار است که همه چیز خود به خود درست شود و به تکنیک‌های به تأخیر انداختن مثل امروز و فردا کردن متوسل می‌شود.
4- تصمیم‌گیری تکانه‌ای: فرد به سرعت و برمبنای تکانه‌های ناگهانی تصمیم می‌گیرد و به ارزیابی آرام و منطقی حقایق نمی‌پردازد و معمولا خودش هم از تصمیمش تعجب می‌کند.

5- تصمیم‌گیری مطیعانه: فرد براساس انتظارات دیگران تصمیم می‌گیرد و اجازه می‌دهد دیگران تصمیم‌ها را به او تحمیل کنند.
6- تصمیم‌گیری اخلاقی: مبنای انتخاب یک کد اخلاقی است که می‌تواند برخاسته از مذهب یا اصول اخلاقی شخصی باشد.
7- تصمیم‌گیری منطقی: فرد با آرامش و به کارگیری خرد، بی‌طرفانه و با توجه به هدف بهترین گزینه را انتخاب می‌کند. فرد به اطلاعات، هدف یا اهداف و پیامدهای احتمالی توجه دارد.

تمرین های ساده برای تصمیم گیری

تا اینجای کار سعی کردیم شما را با مفهوم کاربردی تصمیم گیری چیست آشنا کنیم، در ادامه نیز باید گفت روش‌های مختلفی از قوانین ساده‌ی تجربی تا رویه‌های بسیار پیچیده برای پاسخ به این سوال ارائه شده‌اند، که در ادامه به چند روش آسان و راحت می‌پردازیم.

تا می توانید در طول روز سعی كنید تصمیم بگیرید. حالا هرتصمیمی که شد… حتی تصمیم های خیلی كوچك و پیش پاافتاده. تا این موضوع براتون به عادت تبدیل بشه. مثلا صبح كه هنوز توی رختخواب هستید و هنوز خوابت میاد، تصمیم بگیرید كه سریع بلند بشید. یا مثلا وقتی عادت كردید كه هر روز به یك وبسایتی سر بزنید و میدونید وقت رو تلف می كنید، تصمیم بگیرید فقط امروز اصلا به سراغش نروید. یا مثلا اگه بعدازظهر در خانه هستید و نمی دونید چیكار كنید، و حوصله هیچ كاری رو هم ندارید، تصمیم بگیرید برید بیرون پیاده روی.

با هر تصمیم آگاهانه ای كه میگیرید، بعدش یک پاداش هم به خودتان بدهید. مثلا صبح كه تصمیم گرفتید تنبلی نكنید و سریع از خواب بلند شدید، یک صبحانهِ لذیذ خودت رو مهمون كن.
یا اگه امروز تصمیم گرفتی سراغش اون سایتی كه هر روز عادت دارید بهش سر بزنید، نرفتید، برای خودت یه كادویی كه دلت میخواست یكی بهت هدیه بده. یا عصر كه تصمیم گرفتید برید پیاده روی، توی راه برگشت، برای خودت یک خوراکی خوشمزه بخرید و از خوردنش لذت ببرید. یا هر تصمیم یا هر پاداش كوچك دیگری كه خودت میدونی…
اینا چیزایی بودن كه الان به ذهنم رسید.
فكر می كنم هر چه بیشتر این تصمیم های كوچك و البته آگاهانه را بگیرید، كم كم بدون پاداش هم میتونید در تصمیم گیری های بزرگ و بزرگ تر مهارت پیدا می كنید.

کلام آخر

در هر وضعیتی، روشی که مورد استفاده قرار می‌دهید به ماهیت تصمیم مورد نظر و به پیچیدگی آن بستگی دارد. حتی وقتی تصمیم ای هم نمی گیریم این خودشِ یک تصمیم است! تصمیم می گیریم كه تصمیم نگیریم. شما در موقعیت‌های مختلف از چه روشهایی استفاده می‌کنید؟ لطفا تجربه‌ها و دیدگاه‌‌های خود را با ما در میان بگذارید.

منبع مدیریت استراتژیک بدن

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

دکمه بازگشت به بالا