آلرژی های فصلی و خطر ابتلا به چاقی
آلرژی های فصلی و خطر ابتلا به چاقی
آلرژی های فصلی و خطر ابتلا به چاقی _ اختلالات آلرژیک، از جمله آلرژی های غذایی ، زُکام بهاره، اِگزما، آسم ، رینیت آلرژیک و رینوسینوزیت، با افزایش خطر ابتلا به اضافهوزن و چاقی همراه هستند. به عنوان مثال، گاهی مصرف یک نوع قرص و دارو برای درمان بیماری شما موجب افزایش وزن می شود. برای نمونه، وقتی برای رفع آبریزش بینی آنتی هیستامین می خورید، اصلا نمی توانید تصور کنید که استفاده از آنتیهیستامینهای تجویزی میتواند شما را چاق کند و بدن با افزایش وزن بدن همراه شود!
دلیل چنین رابطههایی، از نظر علمی هنوز کشف نشده است. با این حال، فعالیت سلول مَست (mast) که نقش مهمی در واکنشهای آلرژیک دارد، میتواند در رشد بیشتر سلولهای چربی موثر باشد. در ادامه این مطلب، به جوانب مختلف این قضیه می پردازیم. همراه ما باشید
مصرف داروهای ضد آلرژی و چاقی
احتقان و دیگر علائم آلرژی برای افرادی که دچار حساسیت هستند آزاردهنده است. خیلی از افراد با فرا رسیدن فصل زیبای بهار دچار مشکل می شوند و علائم کلافه کننده ای تجربه می کنند. در برخی موارد مواد غذایی نیز باعث تشدید یا بروز این علائم می شود.
خب، هرکسی ممکن است به برخی چیزها آلرژی داشته باشد. اما مشکل از آن جا آغاز می شود که، افرادی به این داروهای ضد آلرژی، حساسیت دارند، و استفاده از این داروها، ممکن است روی آنها تاثیر منفی داشته باشد.
مدتهاست که این موضوع مشخص شده است که آنتی هیستامین ها می توانند باعث افزایش وزن شوند. در بررسی های اخیر هم، مصرف خیلی از آنتی هیستامین ها مثل فکسوفنادین، دیفن هیدرامین و ستیریزین، با چاقی مرتبط دانسته شده اند.
شاید در ابتدای مصرف آن ها، تاثیرات خوبی داشته باشند و بخاطر استفاده از آنها راضی باشید. ولی با گذشت زمان و استفاده مداوم این داروها، می توانید بفمهید که دارند باعث افزایش وزن می شوند. همچنین، یکی دیگر از تاثیراتی که این قرص ها می تواند بر روی شما بگذارد این است که می تواند باعث افزایش اشتها شود. که در نتیجه باید زیاد غذا بخورید تا گرسنگیِ که به دلیل مصرف این داروها ایجاد شده است را رفع نمایید. آلرژی های فصلی و خطر ابتلا به چاقی
آنتی هیستامین عامل افزایش وزن
متاسفانه نمی توان پیش بینی کرد که کدام آنتی هیستامین شما را چاق می کند و کدام یک چاق کننده نیست. برای اینکار ساده ترین راه این است که از راه آزمون و خطا دریابید که کدام آنتی هیستامین کمتر باعث چاقی برای شما می شود.
استراتژی دیگر استفاده از عوامل جایگزین طبیعی بجای استفاده از آنتی هیستامین هاست. بنابراین برای این که هم بتوانیم این دارو را استفاده نماییم و همچنین افزایش وزن نداشته باشیم، می توانید از مواد غذایی که می توانند باعث سیری شما شوند وکم کالری هستند، مثل سبزیجات و میوه جات استفاده نمایید. با این حال، اگر آلرژی بهاری دارید این ها را نخورید.
مواد غذایی قابل پرهیز برای آلرژی
اگر با فرا رسیدن بهار به سختی نفس می کشید، چشم هایتان قرمز شده و دچار اشک ریزی می شوید و یا از آبریزش بینی رنج می برید بهتر است تغییراتی در برنامه ی غذایی تان ایجاد کنید. در ادامه این مطلب چند ماده ی غذایی را ذکر می کنیم که باید از مصرف آن ها بپرهیزید تا آلرژی تان کاهش پیدا کند.
گوجه فرنگی
متأسفانه این سبزی خوش رنگ که زینت بخش سالادها است می تواند باعث بروز واکنش های آلرژیک مانند خارش گلو، خشک شدن دهان یا ریزش اشک و خارش چشم ها شود. گوجه فرنگی در بین میوه و سبزیجات دیگر بیشترین واکنش های آلرژیک را در بین افراد حساس نسبت به گرده ی گیاهان ایجاد می کند. به عقیده ی متخصصان به خصوص در فصل بهار (و پاییز)، سیستم دفاعی بدن یکی از پروتئین های گیاهی موجود در مواد غذایی مانند گوجه فرنگی را شناسایی کرده و با آن مانند گرده های آلرژی زا برخورد می کند. بنابراین خوردن گوجه فرنگی که حاوی این پروتئین است باعث بروز واکنش های آلرژیک می شود.
موز
میوه ی خندان، مغذی و مفید که مصرف آن توصیه می شود برای افرادی که دچار آلرژی هستند دردسرساز می شود. برخی میوه ها مانند موز روی افرادی که نسبت به گرده ی گیاهان حساسیت دارند تأثیر منفی می گذارد. موز در لیست میوه ها و سبزیجات ایجاد کننده ی سندرم آلرژی دهانی قرار دارد. البته تشخیص حساسیت نسبت به میوه کار سختی نیست. علائم بعد از نیم ساعت از مصرف میوه ی خاص بروز می کنند.
ماست
مازاد بلغم باعث بروز مشکلات آلرژیک فصلی می شود. محصولات لبنی مانند ماست می توانند باعث بروز این مشکل شوند. به گزارش این سایت مصرف ماست می تواند باعث غلیظ شدن بلغم شود و این مسئله مانع از حرکت راحت آن در بدن می شود. این بلغم که وظیفه ی بیرون ریختن ترکیبات بیگانه از بدن را بر عهده دارد اگر غلیظ و ساکن شود نمی تواند ترکیبات آلرژن و حساسیت زا را به سرعت از بدن بیرون بریزد و آن گونه که باید مؤثر عمل نمی کند.
بنابراین اگر شما جزو قربانی های آلرژی های بهاری هستید از مصرف ماست خودداری کنید. در واقع خود فرد آلرژیک بهتر از هر فرد دیگری مواد غذایی حساسیت زا را تشخیص می دهد. چرا که نتایج برخی دیگر از پژوهش ها نشان می دهد که فرزندان مادرانی که در دوره ی بارداری ماست پروبیوتیک مصرف کرده اند در بزرگسالی کمتر دچار آلرژی شده اند. بهتر است محصولاتی با ترکیباتی مانند لاکتوباسیلوس، بیفیدوباکتریوم و باسیلوس کلوسی تهیه کنید و در صورت عدم واکنش های آلرژیک از آن مصرف کنید.
قارچ ها
بدون شک با واژه ی «آنتی هیستامین» روی قرص ها زیاد برخورد کرده اید. هیستامین ها ترکیباتی هستند که توسط بدن تولید می شوند و داخل مواد غذایی وجود دارند. این ترکیبات می توانند باعث بروز برخی از واکنش های آلرژیک بخصوص در افراد حساس به قارچ ها و کپک ها شوند. قارچ های خوراکی (پسرعموهای کپک ها) باعث افزایش هیستامین ها شده و فرد را به عطسه و دیگر علائم آلرژیک وا می دارد. بهتر است از مصرف زیاد قارچ بپرهیزید.
مواد غذایی تند و ادویه دار
در فصل گرده ها از مصرف مواد غذایی تند و غذاهای ادویه دار بپرهیزید. مواد غذایی تند باعث افزایش هیستامین می شود و علائم آلرژیک را تشدید می کند. البته این بدین معنی نیست که افراد آلرژیک باید به طور کامل از مصرف مواد غذایی تند و ادویه دار محروم شوند. کافی است که مصرف این مواد غذایی محدود شود یا اینکه از انواع کم ادویه تر و ملایم تر این مواد غذایی استفاده شود.
مواد غذایی خام
اگر شما جزو افراد آلرژیک هستید و تصمیم دارید که بهار امسال رژیم غذایی پارینه سنگی (پالئو) بگیرید بهتر است دست نگه دارید. این نوع رژیم شامل پرهیز از هر نوع غذایی است که در دوران پارینه سنگی و قبل از تحولات ایجاد شده در کشاورزی وجود نداشته است. اما متخصصان حوزه ی تغذیه بر این عقیده هستند که مواد غذایی خام که در این نوع رژیم مورد استفاده قرار می گیرد بیش از مواد غذایی پخته شده باعث ایجاد آلرژی می شوند.
چون حاوی آفت کش ها و دیگر آلاینده های غذایی هستند. این مسئله در خصوص میان وعده ها نیز صادق است. اگر مستعد آلرژی هستید نباید با سرعت تمام و بدون شستشوی کامل یا بدون پخت، میوه هایی مانند سیب بخورید. برای افراد آلرژیک نیاز هست که سیب را به صورت کمپوت و پخته شده مصرف کنند. در حالت کلی اگر دچار آلرژی هستید از مصرف مواد غذایی خام بپرهیزید. آلرژی های فصلی و خطر ابتلا به چاقی آلرژی های فصلی و خطر ابتلا به چاقی
آلرژیهای فصلی و اختلالات سیستمیک
آلرژیهای فصلی میتوانند با اختلالات التهابی در عضوهایی از بدن همراه شوند که معمولا مورد هدف آلرژنهای محیطی قرار نمیگیرند. چنین اتفاقی از نظر پزشکی، از نشانههای التهاب سیستمیک محسوب میشود. اختلالات دستگاه گوارش که به همین دلیل در افراد مبتلا به آلرژیهای فصلی بهوجود میآیند، عبارتاند از کولیت اولسراتیو، ازوفاژیت ائوزینوفیلی (از علتهای سوزش سر معده) و هایپرپلازی لنفوئید در روده بزرگ (از علتهای درد شکمی).
آلرژیهای فصلی علاوه بر بهوجود آوردن علائم مختلف، مانع از رسیدگی راحت و بدون دغدغه به وظایف شغلی یا مدرسه میشوند، و درنتیجه کیفیت زندگی را کاهش میدهند. آلرژیهای بینی، آسم و اگزما بهراحتی خواب شبانه را مختل میکنند، مشکلات مضاعفی مانند خستگی، تحریکپذیری عصبی و افسردگی بهوجود میآورند و حتی باعث اختلال در قوای حافظه و تمرکز میشوند. به همین دلیل است که پیگیری درمانهای مناسب برای رینیت آلرژیک، عملکرد تحصیلی را در میان دانشآموزان مبتلا به این آلرژی بهتر میکند.
پس از تاثیر منفی بر عملکرد، شایعترین عارضه آلرژیهای فصل را باید ابتلا به بیماریهای دیگر دانست، چون التهاب آلرژیک با افزایش آسیبپذیری نسبت به تهاجمهای میکروبی همراه میشود. این رابطه بهخوبی میتواند دلیل همراه شدن سرماخوردگی با ابتلا به رینیت آلرژیک را توضیح بدهد. آلرژی های فصلی و خطر ابتلا به چاقی آلرژی های فصلی و خطر ابتلا به چاقی آلرژی های فصلی و خطر ابتلا به چاقی آلرژی های فصلی و خطر ابتلا به چاقی آلرژی های فصلی و خطر ابتلا به چاقی آلرژی های فصلی و خطر ابتلا به چاقی آلرژی های فصلی و خطر ابتلا به چاقی آلرژی های فصلی و خطر ابتلا به چاقی آلرژی های فصلی و خطر ابتلا به چاقی
آلرژیهای بینی و سرماخوردگی
رابطه دوطرفه بین رینیت آلرژیک و رینوویروس، نوعی چرخه مخرب و دائمی را ایجاد میکند. رینوویروس به گروهی از ویروسها اطلاق میشود که باعث ابتلا به سرماخوردگیهای رایج میگردند. درواقع، رینوویروس از طریق متصل شدن به مولکول ICAM-۱ که از واسطههای التهابزا است، وارد سلولها میشود. مبتلا بودن به آلرژیهای بینی هم ذاتا میزان ICAM-۱ را در سلولهای بینی افزایش میدهد و درنتیجه قابلیت فعالیت رینوویروس را تقویت میکند. در ادامه رینوویروس هرچه بیشتر سطح ICAM-۱ را بالا میبرد و درنتیجه آلرژیهای بینی را تشدید میکند.
مطالعات آزمایشگاهی نشان دادهاند زینک (روی) که امروزه در رژیمهای غذایی به مقدار کمی وجود دارد، میتواند به ICAM-۱ متصل شود و از اتصال رینوویروس به ICAM-۱ جلوگیری کند. این مکانیسم اثرگذاری زینک، دلیل مهم بودن این ماده معدنی را در کاهش شدت و مدتزمان علائم سرماخوردگی توضیح میدهد.
علاوه بر اینها، رینیت آلرژیک شانس ابتلا به سینوزیت آلرژیک را هم افزایش میدهد. این اختلال ترکیبی، رینوسینوزیت نامیده میشود که قابلیت تبدیل شدن به یک بیماری مزمن را هم دارد. رینوسینوزیت علاوه بر ایجاد علائم مربوط به بینی میتواند ترشحات پشتحلقی، گلودرد، سرفه، درد در ناحیه صورت، سردرد و خستگی شود. این اختلال مانند رینیتهای دیگر، میتواند در خواب و تمرکز ذهنی هم تداخل ایجاد کند و نقش مهمی در تشدید آسم ایفا سازد. بهطور کلی آلرژیهای فصلی، شانس ابتلا به عفونتهای گوش، عفونتهای برونشیال و پولیپ بینی را هم افزایش میدهند. از طرف دیگه، نکته قابل توجه اینکه افزایش احتمال ابتلا به آلرژی از جمله عوارض چاقی در کودکان است!
رابطه چاقی و بروز آلرژی
مطابق با تحقیقات انجام گرفته، در کودکانی که دچار چاقی هستند، امکان ابتلا به آلرژی بویژه حساسیت به مواد غذایی بیش از سایرین وجود دارد. آزمایشی که روی کودکان و نوجوانان دو تا ۱۸ سال انجام شد، نشان داد افرادی که در سنین دو تا پنج سالگی به اضافه وزن مبتلا بودند، ۳۵ درصد بیشتر در معرض ابتلا به آسم یا بیماریهای حساسیت قرار داشتند.
اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن و عملکرد غدد درون ریز در واکنش بدن هنگام رویارویی با آلرژیهای مختلف از پیامدهای چاقی در کودکان بوده که ممکن است در آینده منجر به پیدایش اختلالات تنفسی شدید شود.
به عقیده متخصصان، والدین باید علائم آلرژی را در کودکان چاق جدی گرفته و با مراجعه به پزشک معالج پس از تشخیص نوع آلرژی و علل ایجاد علائم حساسیت درصدد رفع آن برآیند.
انجام تمرینات ورزشی، ایجاد تناسب میان مصرف مواد غذایی و فعالیت فیزیکی و بهرهمندی از رژیم غذایی سالم میتواند در افزایش قدرت دفاعی بدن کودک و کاهش احتمال ابتلا به آلرژی و کنترل علائم مؤثر باشد. آلرژی های فصلی و خطر ابتلا به چاقی
چاقی عامل افزایش ریسک بروز آلرژی در دختران
طبق نتایج یک مطالعه جدید، دختران چاق به شکل قابل توجهی بیشتر در معرض ابتلا به آلرژی ها قرار دارند. دکتر سیرامن ناگاراجان، سرپرست تیم تحقیق، در این باره می گوید: «ما به افزایش مستقیم شمار بیماری های آلرژیک مرتبط با چاقی در کودکان و نوجوانان دختر پی بردیم، اما در مورد پسران این رابطه وجود نداشت.»
در واقع، محققان دانشگاه نیویورک دریافتند عکس این مسئله در مورد پسران نیز صدق می کند، بدین معنا که پسران چاق در مقایسه با پسران دارای وزن عادی تا حدودی با کاهش ریسک ابتلا به آسم، آلرژی های غذایی و اگزما مواجه هستند.
پژوهش این تیم تحقیق مبتنی بر ۱۱۳ کودک (۴۵ درصد دختر و ۵۵ درصد پسر) بود که حدود یک چهارم آنها چاق بودند. میانگین سنی این کودکان ۸ و ۹ سال بود و بغیر از آلرژی، همگی سالم بودند. محل زندگی همه كودكان بروكلین نیویورك بوده و سن همگی آنها بین 9-8 سال بوده است.
سوابق پزشکی آنها برای ارزیابی طیفی از مشکلات آلرژی زا نظیر آسم، آلرژی های غذایی، زُکام بهاره و اگزما بررسی شد. به این کودکان از لحاظ میزان ابتلا به آلرژی، نمره داده شد که نمره بالاتر نشانه شدت شرایط آلرژیک در آنان بود.
محققان دریافتند دختران چاق در مقایسه با دختران دارای وزن عادی نمره بالاتری در مورد آلرژی داشتند: ۴ در مقابل ۲.۶.
در مقابل، نمره آلرژی پسران چاق در مقابل پسران دارای وزن عادی تاحدودی کمتر بود: ۳ در مقابل ۳.۴.
…
مطالعه نشان داد كه در دختران چاق بروز آلرژی هایی مانند اگزما، آسم و یا تب یونجه بیش از دختران با وزن طبیعی یا لاغر بوده و در پسران وضعیت برعكس بود یعنی در پسران چاق احتمال بروز این بیماری ها كمتر از پسران با وزن طبیعی یا لاغر بوده است.
به گفته محققان، این احتمال وجود دارد که تفاوت های هورمونی موجب می شود دختران بیشتر در معرض ابتلا به آلرژی ها باشند. آنها می گویند احتمالا، بالاتر بودن میزان هورمون های جنسی كه از غده فوق كلیوی ترشح می شود، در دختران می تواند موجب هم چاقی و هم پاسخ التهابی قویتر شود، كه نتیجه آن بروز علائم آلرژی است. به نظر می رسد در دختران چاق عدم تعادل در هورمون های جنسی مانند استرادیول و پروژسترون است، كه می تواند زمینه ساز بروز علائم آلرژی و حساسیت شود. آلرژی های فصلی و خطر ابتلا به چاقی
تولید واکسن ضد آلرژی
از بین تمام آلرژی های غذایی، آلرژی به بادام زمینی از همه رایج تر است. آلرژی غذایی هنوز درمانی ندارد، و واکنش های آلرژیک می تواند کشنده باشد. در واقع، تنها راه پیشگیری از آلرژی این است که از آلرژن ها دور بمانیم.
با این حال، مطالعه جدید، برای افرادی که دارای آلرژی به بادام زمینی هستند، امیدوار است، زیرا واکسنی که در طی دو دهه در حال ساخت است، در موشها موفق بوده است. این تحقیق که در حال حاضر در مجله آلرژی و ایمونولوژی بالینی منتشر شده است، توسط دانشمندان دانشگاه میشیگان در آن آربور انجام شده است.
آلرژی غذایی ناشی از یک واکنش ایمنی معیوب است که بدن آنتی بادی هایی به نام Immunoglobulin E IgE را تولید می کند. این امر به عنوان یک نتیجه از پاسخ ایمنی ناشی از سلول های ایمنی به نام T helper 2 Th2 رخ می دهد. در تحقیق جدید، دانشمندان بر این باور بودند که تغییر مسیر این سلول های Th2 ممکن است به تنظیم پاسخ ایمنی آلرژیک کمک کند.
…
برای آزمایش این فرضیه، مخققان موش ها را به پروتئین های بادام زمینی حساسیت دادند تا تولید آنتی بادی های IgE و سلول های Th2 سیستم ایمنی آنها به همان شیوه ای که در واکنش های آلرژیک ایجاد می شد رفتار کنند و علائم آلرژی مشابه مانند خارش پوست و مشکلات تنفسی همانند انسان ایجاد شود. محققان سپس به جوندگان یک دوز واکسن به مدت 3 ماه و ماهی یکبار تزریق کردند و پاسخ حساسیتی آنها را 2 هفته بعد از دوز نهایی اندازه گیری کردند.
این واکسن به طور موفقیت آمیز از جوندگان در معرض بادام زمینی محافظت می کند، با آزمایش هایی که نشان دهنده کاهش فعالیت سلول های Th2 و نیز کاهش آنتی بادی IgE است. محققان توضیح می دهند: “با هدایت پاسخ های ایمنی، واکسن ما نه تنها پاسخ را مهار می کند، بلکه مانع از فعال شدن سلول هایی می شود که واکنش های آلرژیک را آغاز می کنند.” آلرژی های فصلی و خطر ابتلا به چاقی
سخن آخر
در مجموع، قبل از استفاده از داروهای ضد آلرژی، می توانید با پزشک خود مشورت کنید و اگر چاق کننده بودند، در صورت اجازه پزشک می توانید از آنها استفاده نکنید. چرا که رفاه و حال شما مهم تر از سایز بدن شما می باشد.
با این حال، فراموش نکنید، برای حل این مشکل می توانید از طریق ورزش و تمرین های مناسب به همراه یک رژیم مطلوب اقدام کنید.
اگر بدن شما کشش داشته باشد، می توانید با ورزش تمام مسائل را حل نمایید. برای مثال می توانید پیاده روی نمایید. بطور کلی ورزش کردن برای کاهش وزن بسیار مناسب و کاربردی است.
پیاده روی خیلی در سلامتی موثر است و از ان به متعادل کننده جسم و ذهن یاد می کنند. حتی گاهی اوقات می توانند باعث حذف کامل بیماریی هایی که به آنها مبتلا هستید، شود.
همچنین، همان گونه که گفته شده ، می توانیم از طریق پرهیزات غذایی، می توانیم از افزایش وزن خود جلوگیری نماییم و عوارض قرص هایی که استفاده می کنیم را خنثی نماییم. برای گرفتن یک رژیم غذایی مطلوب می توانید به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید و یک برنامه غذایی سالم بگیرید.
یادمان باشد که می توانید از طریق برخی کارها از عوارض داروها جلوگیری کنیم. مهم این است که بدانیم مشکلمان چیست و برای جلوگیری از آنها، عزم مان را جذب کنیم.
آلرژی های فصلی و خطر ابتلا به چاقی
گردآوری مدیریت استراتژیک بدن