معرفی کتاب

کتاب واقعیت

کتاب واقعیت

کتاب واقعیت _ ده دلیل اینکه چرا درباره جهان اشتباه فکر می کنیم، و چرا اتفاقات جهان از آنچه به نظر می‌رسند، بهترند؛ نوشته هانس رزلینگ ترجمه‌ی بهار رحمتی که به همت نشر نوین منتشر شده و به بازار عرضه شده است. این کتاب یکی از پرفروش‌‌ترین کتاب‌های نیویورک‌تایمز و آمازون است.

کتاب واقع‌نگری ، ده دلیل که ثابت میکند اوضاع دنیا آن قدرها هم که فکر می‌کنیم بد نیست؛ ترجمه‌ی دیگری از Factfulness است که توسط سیدحسن رضوی و عاطفه هاشمی منتشر شده و به همت انتشارات میلکان به بازار عرضه شده است.

درباره کتاب واقعیت

چرا هرگاه از شما درباره، میزان فقر و فلاکت در دنیا، میزان ثروت، رشد جمعیت، مرگ ومیر، تحصیلات، خشونت و محیط زیست و مباحثی این‌چنینی سوال می‌شود، بدون این که فکر کنید جواب‌هایی می‌دهید که ناامیدکننده، منفی و بدبینانه است؟ اطلاعات خود را از کجا آورده‌اید؟ جواب‌هایی نظیر این که فقر بیداد می‌کند، بیشتر مردم جهان امکانات تحصیلی مناسب ندارند، محیط زیست روبه نابودی است و… . چرا لحظه‌ای با خود فکر نمی‌کنید که ممکن است پاسخ‌هایی غیر از آنچه شما می‌گویید هم وجود داشته باشند؟

در کتاب واقعیت، پروفسور سلامت بین‌الملل و پدیده جهانی سخنرانی‌های TED، هانس روسلینگ Hans Rosling ، همراه با دو همکار قدیمی‌اش، یک توضیح جدید و بنیادی از علت این رخداد را عنوان می‌کند. حاصل کار و تلاش او بود، با همکاری پسرش و دوستِ پسرش، جمع‌بندی و منتشر شد. به خاطر همین روی جلد، علاوه بر نام هانس، نام‌های اولا روسلینگ و آنا را هم می‌بینیم. اولا روسلینگ و آنا روسلینگ رونلاند نیز، پسر و عروس هانس و موسسان بنیاد گپ مایندر هستند.

نویسندگان در این کتاب، جهان‌بینی بدبینانه را حاصل چند روش مختلف عملکرد مغز انسان می‌دانند و می‌گویند رسانه‌ها، تبلیغات و اخبار جعلی کمترین تاثیر را دارند. آنها از ده غریزه منفی‌گرایانه حرف می‌زنند که عاملان اصلی تفکر تراژیک و منفی‌ درباره دنیا هستند.

نویسندگان این اثر، ابزارهای تفکر به دور از منفی‌نگذری را برای شما برمی‌شمارند. این ابزارها کمک خواهند کرد که تصویر واقعی و درستی از جهان داشته باشید، بر جهل خودخواسته غلبه کنید؛ بدون آن که نیاز داشته باشید تمام جزئیات را یاد بگیرید.

ده غریزه‌ای که نگرش ما را تحریف می‌کنند

آنها از ده غریزه‌ای که نگرش ما را تحریف می‌کنند، پرده بر می دارند – از تمایل ما به تقسیم جهان به دو گروه (معمولاً نسخه‌ای از ما و آنها) به منظور چگونگی درک پیشرفت بشریت (با این باور که اکثر مسائل رو به وخامت هستند) به نحوی که در رسانه‌هایمان انعکاس می‌یابد (جایی که قوانین ترس در آن حاکم است).

می‌توان گفت همین که بیل گیتس عکس خود را با کتاب واقعیت منتشر کند، برای پرفروش شدن این کتاب کافی است؛ چه برسد به این‌که اعلام کند هزینه‌ی خرید یک نسخه از آن را برای تمام فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها در سال ۲۰۱۸ در آمریکا پرداخت می‌کند و هر کس با مراجعه به وبلاگ بیل گیتس می‌تواند پس از ثبت مشخصات خود، نسخه الکترونیکی کتاب واقع نگری را به صورت رایگان دانلود و مطالعه کند.

یکی از مهم‌ترین کتاب‌هایی که تا به حال خوانده‌ام. یک راهنمای ضروری برای تفکر روشن نسبت به جهان.

بیل گیتس

هانس رزلینگ داستان راز خاموش معجزه پیشرفت انسانی را آنطور که باید توضیح می‌دهد. اما کتاب واقعیت، بیشتر از این است. کتاب هم چنین توضیح می‌دهد، که چرا بسیار معمول است که پیشرفت به صورت رازآلود و خاموش باشد، و نیز به خوانندگان چگونگی مشاهده واضح واقعیت را یاد می‌دهد.

ملیندا گیتس

روسلینگ به خاطر سال‌ها سفر و فعالیت‌های انسان‌دوستانه در نقاط مختلف جهان، در سال ۲۰۱۲ جایزه‌ی فعالیت‌های بشردوستانه‌ی هاروارد را نیز دریافت کرد و احتمالاً با این توضیحات، بهتر می‌توانید حدس بزنید که دوستی او و بیل گیتس هم چگونه و بر چه اساسی شکل گرفته است.


ده خطای شناختی بر اساس کتاب واقعیت هانس روسلینگ

هانس روسلینگ به عنوان کسی که چند دهه از عمر خود را در تلاش برای کمک به حل چالش‌های انسانی و بحران‌های بیماری و ارتقاء کیفیت سلامت در نقاط مختلف دنیا گذرانده، به عنوان یک شاهد عینی بر این باور است که دنیا آن‌قدر هم که ما مردم از راه دور و به کمک رسانه‌ها و شبکه های اجتماعی می‌شناسیم، سخت و تلخ نیست.
از این منظر – چنان‌که بیل گیتس هم تأکید می‌کند – او را می‌توان در کنار استیون پینکر قرار داد (البته گیتس به این نکته هم اشاره می‌کند که از نظر جایگاه دانشگاهی، روسلینک کمی پایین‌تر از پینکر قرار دارد).

روسلینگ در کتاب خود به ده خطای شناختی اشاره می‌کند که باعث شده بسیاری از ما، دنیا را تلخ‌تر از آن‌چه هست ببینیم و حتی احساس کنیم جهان به سرعت رو به نابودی پیش می‌رود. فقر و نابرابری‌ها، تغییرات اقلیمی، جنگ‌های داخلی و نبردهای بین کشورها و انواع بحران‌ها و خبرهای تلخی که هر روز در رسانه‌ها می‌خوانیم و می‌شنویم، خوراک مناسبی برای آن خطاهای شناختی هستند تا ما را به کلی از آینده ناامید کنند. البته روسلینگ ترجیح می‌دهد به جای اصطلاح خطای شناختی از اصطلاح ساده‌ترِ غریزه (Instinct) استفاده کند.

برخی از مواردی که روسلینگ به آن‌ها پرداخته به شرح زیر هستند:

غریزه‌ی شکاف (Gap Instinct):

این‌که ما همه‌چیز را به دو یا سه قطب تقسیم می‌کنیم (مثلاً خوب و بد یا فقیر و غنی) و با این تقسیم‌بندی، نواحی خاکستری از بین می‌رود و شکاف بزرگی که بین این قطب‌ها باقی می‌ماند، خطای ما را در تحلیل افزایش می‌دهد. تقسیم‌بندی جهان به توسعه یافته و توسعه نیافته، یکی از همین تقسیم‌بندی‌هاست (بیل گیتس در وبلاگ خود اشاره می‌کند که من از این اصطلاح زیاد استفاده کرده‌ام و فکر می‌کنم دیگر نباید استفاده کنم).
غریزه‌ی سریع‌تر دیدن و جدی‌تر گرفتن سیگنال‌های منفی (Negativity Instinct): این ویژگی اگر چه به بقای انسان بر روی کره‌ی زمین کمک کرده، اما می‌تواند تصویری تیره‌تر از واقعیت دنیای بیرونی را در ذهن ما ترسیم کند.

غریزه‌ی ترس (Fear Instinct):

ترسیدن و محافظه‌کار بودن، بهتر از برآورد واقعی میزان ریسک است.

غریزه‌ی فوریت (Urgency Instinct):

موارد بسیاری پیش می‌آید که حس می‌کنیم یا باید همین الان کاری را انجام دهیم یا دیگر هرگز نمی‌شود (حس حیوانی که در جنگل از دست شکارچی فرار می‌کند). در حالی که می‌توان به جای اقدام فوری، اقدامِ گام به گام انجام داد.

غریزه‌ی مقصریابی (Blame Instinct):

به جای این‌که بپذیریم شبکه‌ای از علت‌ها و رویدادها و عوامل دست به دست هم داده‌اند و مشکلی ایجاد شده، می‌کوشیم یک مقصر مشخص را پیدا کنیم.


درباره نویسنده کتاب واقعیت

هانس روسلینگ، متولد سوئد و پرفسور سلامت جهانی است. او از پیشروان مبارزه با ناآگاهی سیستماتیک و بهترین (واقع بینانه تر) دیدن جهان است. متاسفانه او قبل از انتشار آخرین کتابش (کتاب واقعیت) از دنیا رفت.

هانس در سال 1948 در شهر اوپسالا سوئد به دنیا آمد. او در دانشگاه اوپسالا در رشته آمار و پزشکی تحصیل کرد و در کالج پزشکی سنت جانسون بنگلور هند به تحصیل سلامت عمومی پرداخت و در سال 1976 به عنوان پزشک فارغ‌التحصیل شد. بین سال‌های 1974 تا 1984، هانس پزشک ناحیه در ناکالا، موزامبیک بود، جایی که یک بیماری ناشناخته فلج کننده که حال به نام کونزو شناخته می‌شود را کشف کرد.

تحقیقات بعدی‌اش در زمینه همین بیماری منجر به کسب مدرک دکتری از دانشگاه اوپسالا در سال 1986 شد. از سال 1997، هانس استاد سلامت بین‌الملل انستیتو کارولینسکا، دانشگاه پزشکی در استکهلم سوئد بود. پژوهش وی متمرکز بر رابطه بین توسعه اقتصادی، کشاورزی، فقر و سلامت بود. همچنین دوره‌های جدید و مشارکت‌های تحقیقاتی را بنا نهاد و در زمینه تألیف کتاب درسی درباره بهداشت جهانی همکاری کرد.

در سال 2005، هانس با همراهی پسرش اولا رزلینگ و عروسش آنا رزلینگ رونلاند، بنیاد گپ مایندر را با مأموریت مبارزه علیه ناآگاهی مخرب بر پایه یک جهان‌بینی مبتنی بر واقعیت که هر کسی توان درکش را داشت، پایه‌گذاری کرد. هانس برای مؤسسات مالی، شرکت‌ها، و سازمان‌های غیردولتی سخنرانی کرد، همچنین ده سخنرانی تد هانس بالای 35 میلیون بار دیده شده است.

هانس مشاور سازمان بهداشت جهانی، یونیسف، و چندین آژانس امدادرسانی و عضو بنیانگذاران پزشکان بدون مرز در سوئد بود.

او سه مستند برای شبکه بی‌بی‌سی تهیه کرد:

• لذت آمار در سال 2010، هراس نداشته باشید
• حقیقت درباره جمعیت در سال 2013، هراس نداشته باشید
• چگونه فقر طی 15 سال در سال 2015 پایان می‌گیرد

هانس عضو گروه بین‌المللی آکادمی علوم سوئد و برنامه کاری مجمع جهانی اقتصاد در سوئیس بود. در سال 2009 توسط مجله سیاست خارجی به عنوان صد متفکر برجسته جهانی، در سال 2011 به عنوان یکی از صد فرد خلاق در حوزه تجارت توسط مجله فست کامپانی ، و در سال 2012 به عنوان یکی از صد قدرتمند جهان معرفی شد.

هانس و همسرش، اگنتا رزلینگ، صاحب سه فرزند به نام های: آنا ، اولا و مگنوس هستند. هانس در هفتم فوریه سال 2017 چشم از جهان فرو بست.

حساسیت روسلینگ به اطلاعات واقعی

روسلینگ اشاره می‌کند که شما با یک غلط تایپی در رزومه‌تان، ممکن است شغل دلخواه‌تان را از دست بدهید، اما اگر ندانید توزیع جمعیت جهان چگونه است، احتمالاً می‌توانید به بالاترین مقام‌ها در شرکت‌های بین‌المللی دست پیدا کنید.

حس کردن این‌که روسلینگ بیش از حد می‌کوشد ندانستن و نفهمیدن مخاطبش را به رخ او بکشد دشوار نیست. بسیاری از منتقدان کتاب هم بر این نکته تأکید دارند که احساس نفهمی پس از خواندن یک کتاب، حس خوبی نیست. آن‌هم در مواردی که واقعاً شاید ندانستن‌شان یک بحران تلقی نشود.

اما باید دو نکته را هم به خاطر داشته باشیم:

• روسلینگ نمی‌خواهد بگوید هر کس توزیع جمعیت جهان (یا مواردی مانند این‌ها) را نمی‌داند، باید در قفس در کنار شامپانزه‌ها نگهداری شود. بلکه بر این نکته تأکید دارد که ما بسیاری نکات کم‌اهمیت‌تر را به عنوان خبر می‌خوانیم و می‌دانیم و پیگیری می‌کنیم. اما تصویر کلان را به خوبی نمی‌شناسیم.

• روسلینگ این نوع سوال‌ها را صرفاً به عنوان نمونه‌هایی از خطاهای شناختی ما در تحلیل مطرح می‌کند و یافتن مصداق‌های دیگر را بر عهده‌ی خودمان می‌گذارد (به عنوان یک مثال ایرانی، ما رقم اختلاس در یک سازمان را می‌دانیم؛ اما اغلب، بودجه‌ی سالیانه‌ی آن سازمان را نمی‌دانیم تا بتوانیم بزرگی یا کوچکی آن رویداد را برآورد کنیم


چند جمله برگزیده از کتاب واقعیت

مشکل ما این است که از نادانسته‌هایمان چیزی نمی‌دانیم. حتی حدسیات ما توسط ضمیر ناخودآگاه و تعصبات پیش‌بینی شده تأثیر می‌پذیرند.

در یکی از موارد انتشار مواد هسته‌ای، حتی یک نفر هم از مواد هسته‌ای کشته نشد؛ اما بیش از هزار نفر در حین فرار از حادثه کشته شدند.

غریزه‌ی ترس، راهنمای خوبی برای فهم جهان نیست.

این غریزه توجه ما را به سمت خطراتی نامحتمل هدایت می‌کند و باعث می‌شود از چیزهای واقعاً خطرناک غافل شویم.

ترس تنها در صورتی می‌تواند مفید واقع شود که متوجه خطرات واقعی باشد.

ترسناک = چیزی که احساس خطر را در ما به وجود می‌آورد.
خطرناک = آن‌چه ما را واقعاً در معرض خطر قرار می‌دهد.

کتاب واقعیت Factfulness، آخرین نبرد زندگی من است؛ مبارزه با ناآگاهی‌های مخرب… سابقاً، خود را با مجموعه عظیم داده‌ها، نرم‌افزارهای آگاهی بخشی، یک سبک یادگیری پر انرژی و نیز یک سرنیزه سوئدی جهت فرو بردن در گلو مجهز کردم. آن چیزها کافی نبوند، اما امیدوارم این کتاب کافی باشد. هانس رزلینگ، فوریه ۲۰۱۷٫

مشخص شد که جهان با وجود تمام نقص‌هایش در حالت بسیار بهتری از چیزی که ما ممکن است تصور کنیم، قرار دارد. این بدین معنی نیست که نگرانی‌های واقعی وجود ندارند، اما وقتی که همواره در مورد همه مسائل، به جای پذیرش یک جهان بینی مبتنی بر واقعیت، صرفا نگران هستیم، توانایی‌مان را در تمرکز بر مسائل مهم‌تر و واقعی‌تر از دست می‌دهیم.

واقعیت یک کتاب ضروری و اساسی است که شیوه جهان بینی شما را تغییر خواهد داد و شما را برای بحران‌ها و فرصت‌های آینده آماده می‌کند. الهام‌بخش و مکاشفه‌آمیز، سرشار از حکایات زنده و داستان‌های سیار…

توضیح تکمیلی

این کتاب با نام هایی مثل کتاب واقع نگری و یا کتاب زندگی بر مدار حقیقت (زندگی بر مدار واقعیت) هم شناخته می شود که توسط مرحوم هانس روسلینگ نوشته شده است


فهرست مطالب
درباره نویسنده
یادداشت نویسنده
مقدمه
فصل اول: غریزه شکاف
فصل دوم: غریزه منفی‌گرا
فصل سوم: غریزه پیروی از خط مستقیم
فصل چهارم: غریزه ترس
فصل پنجم: غریزه اندازه
فصل ششم: غریزه کلی‌گرا
فصل هفتم: غریزه سرنوشت
فصل هشتم: غریزه نگرش تک بعدی
فصل نهم: غریزه سرزنش
فصل دهم: غریزه فوریت
فصل یازدهم: واقعیت در عمل
سخن آخر
قوانین سرانگشتی واقعیت
داستان نوشتن کتاب
پیوست
زندگی‌نامه نویسندگان
پانویس‌ها


مشخصات کتاب واقعیت

عنوان کتاب: واقعیت
زیر عنوان: ده دلیل اینکه چرا درباره جهان اشتباه فکر می کنیم
نویسندگان: هانس رزلینگ، اولا رزلینگ و آنا رزلینگ رونلاند
مترجم : بهار رحمتی
شابک : 978-600-8738-53-4
قطع : رقعی
تعداد صفحه : 320
سال انتشار شمسی : 1397
سال انتشار میلادی : 2018
نوع جلد : شومیز
سری چاپ : 3

منبع مدیریت استراتژیک بدن

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا