تغذيهمقاله

رژیم لاغری با طب سنتی

رژیم لاغری با طب سنتی

امروزه روش های لاغری زیادی وجود دارد. هر کس با توجه به فرهنگ اجتماعی که دارد، یکی از این روش ها را انتخاب می کند.  رژیم لاغری با طب سنتی هم، یکی از این روش های طب سنتی برای لاغری است، که این روزها توجه خانواده های سنتی و اصول گرا را به خودش جلب کرده است. محققان معتقدند که در مقایسه با طب مدرن، اثرگذاری طب سنتی در درمان بیماری های مزمن ویروسی و اختلات گوارشی، بیشتر است. البته در بکارگیری آن نباید زیاده روی کرد. چون به هر حال درمان بیماری های حاد دنیای امروز، با طب مدرن و داروهای جدید و شیمیایی، سازگار تر است.

 

طبع و مزاج

در طب سنتی، طبیعت انسان ها، یا همان طبع شون، از دو طبع کلی خشک و تر، یا گرم و مرطوب درست شده است. البته یک طبع سومی هم وجود دارد که از آن به طبع معتدل تعبیر می شود. این طبع بیشتر در مقربان درگاه الهی و افراد خاص معنوی دیده می شود. از ترکیب این طبع ها، یعنی، گرم و مرطوب، گرم و خشک و سرد و مرطوب و سرد و خشک چهار مزاج شکل می گیرد.

که به افراد با طبع سرد و خشک، سوداوی مزاج میگویند. و به افراد با طبع سرد و تر بلغمی مزاج، و کسانی که طب، گرم و مرطوب (تر) داشته باشند، دموی مزاج گفته می شود. و نهایتا افرادی با طبع گرم و خشک، صفراوی مزاج هستند.


شناخت مزاج برای لاغری

برای تشخیص هر کدوم از این مزاج ها، نشانه هایی وجود دارد که شما می تونید با مطالعه کتاب های این رشته، مزاج خودتون رو بشناسید. در طب سنتی، حل مشکل چاقی یا لاغری از طریق شناخت طبع های مختلف است.

معمولا افراد سرد مزاج، دارای بدنی چاق و قدی کوتاه، به همراه چهره سفید هستند. و افراد گرم مزاج نیز، ضمن اینکه غده تیروئید آنها پرکار بوده، و همچنین اعصاب سمپاتیک آنها فعالیت بیشتری دارد، از اندامی کشیده و لاغر، با چهره تیره بهره مندند.

عامل تغییر سایز عرضی یا طولی هر کس، را با مطالعه مزاج های چهارگانه سودا، صفرا، بلغم، دم، می توان تعیین کرد. البته این مزاج های چهارگانه را در طب باستانی چین، با عنوان عناصر چهارگانه آب، باد، خاک و هوا می شناسند. که در طب کهن  آیورودا  هند، به دوشا، پیتا، واتا،کافا مشهورند.

نکته:

یه نکته مهم، کاهش عرض بدن و بلند قد نشان دادن صفراوی مزاج ها با مصرف گرمی زیاد است. ضمن اینکه عریض شدن بدن و قد کوتاه دیده شدن، تاثیر مصرف آب، در دموی مزاج ها و بلغمی مزاج هاست.

 

مصرف شیرینی در افراد دموی مزاج، که مظهر باد یا هوا هستند، باعث چاقی می شود. ضمن اینکه خوردن همه مواد سرد بدون مُصلح سبب چاقی در کسانی که بلغمی مزاج هستند که مظهر آب می باشد. مظهر خاک، سوداوی مزاج ها هستند که با خوردن مواد غذایی افزایش دهنده سودا، مثل بادنجان، یا سوسیس و کالباس، قد کوتاه و استخوانی می شوند. و نهایتا غذاهای گرم و خشک، همچون خرما و گردو در اشخاص صفراوی مزاج موجب استخوانی بودن و قد بلندی می شود.

اما نکته مهم این است که، این چهار مزاج ض د هم هستند. ما باید تلاش کنیم تا تعادل آنها را حفظ کنیم. چون نتیجه تغییر آنها، بیماری است. در واقع، اگر هر کس مزاج خود را بشناسد و تدابیر لازم را برای متعادل نگه داشتن آنها، رعایت کند، هرگز بیماری هایی مثل چاقی، افزایش چربی و فشار خون دچار نمی شود.


علت یابی چاقی با مزاج شناسی

از دید طب سنتی، لاغری، نشان از زیاد شدن خشکی، و چاقی، نشان از افزایش تری (رطوبت) در بدن است. شما باید در شروع کار سرد طبعی را، از گرمی طبعی تفکیک کنید. بعد از تعیین طبع، برای لاغری، باید مزاج شما مشخص شود.

رفع چاقی یا لاغری به نوع اختلاط چهار مزاج بستگی دارد. همان طور که اشاره کردیم افزایش رطوبت باعث چاقی می شود. ولی بعنوان مثال اگر افزایش تری در بدن، از طریق افزایش بافت همبند صورت بگیرد، به آن چاقی شمحی (چربی) گفته می شود. چاقی بلغمی مزاج با طبع سرد و تر، از نوع چاقی شمحی می باشد. از طرفی دیگر، اگر چاقی از طریق گوشت در بدن صورت یافته بگیرد، به آن چاقی لحمی می گویند. که این روش بیشتر در درمان افراد لاغر بکار برده می شود.

نکته:

جالب است بدانید که طب سنتی، به اهمیت و مهم بودن، اضداد که ایجاد کننده حیات می باشد، واقف است. یکی از این اضداد که موجب ادامه زندگی شده، همین خواص سردی و گرمی غذاهاست. از دیگر نمونه های این مفهوم، میشه به یین و یانگ در طب چینی، و یا اسیدی و قلیایی در طب مدرن اشاره کرد.

گذشته از مواد غذایی، خود بدن خاصیت اسیدی و قلیایی دارد. یعنی با قلیلایی شدن بدن، برای رسیدن به توازن، خوردن مواد اسیدی را در قالب میل یا هوس، اطلاع می دهد. و یا برعکس

مواد غذایی گیاهی خام که بیشتر در قالب میوه جات و سبزیجات مصرف می شوند، اکثرا سرد (قلیایی) می باشند. در مقابل، مواد غذایی حیوانی، بیشتر گرم (اسیدی) هستند. در این میان هم مصرف زیاد شکر و نمک، طبع مواد غذایی و توازن بدن را بهم می زنند.

در کل برای لاغری با مزاج شناسی (یعنی درمان چاقی) نیز، باید از روش اضداد بهره برد. به این معنا که شخص چاق دارای طبع گرم و تر، برای لاغر شدن از غذاهایی با طبع سرد و خشک باید مصرف کند. همینطور شخص چاق با طبع سرد و تر، از غذاهای گرم و خشک، باید برای لاغر شدن استفاده کند.


رژیم لاغری با طب سنتی

برای کاهش وزن یا لاغری، بهتر است افراد چاق، متناسب با مزاج خوشون غذا مصرف کنند. چون انطباق رژیم غذایی با مزاج فرد، تعادل وزنی ایجاد می کند. در حقیقت، آدم های چاق، برای لاغری، باید از مصرف مواد غذایی مثل کربوهیدرات های پیچیده و همینطور چربی ها، خوداری کنند. ضمن اینکه کیفیت رژیم عذایی خودشان را بسمت غذاهایی با طبع گرم ببرند.

با وجود همه توصیه هایی که در مود مزاج می توانیم رعایت کنیم، این موضوع را هم نباید فراموش کنیم که خوردن غذا در هر منطقه جغرافیایی، تاثیر منحصر به فرد خودش را در ایجاد توازن بدن دارد. با کمی دقت متوجه می شویم، که این مسئله در رسم و رسومات و آداب خوردن غذای ما ایرانی ها بخوبی رعایت می شود.

 

مثال:

مثلا در جنوب ایران  که منطقه ای گرم و تر است خوراک قلیه ماهی را با تمبر هندی می خورند. یا در نواحی گرم و خشک مثل یزد و کرمان در زمستان ها که هوایی سرد و خشک دارد، از پشمک و قوتی و زیره و پسته بهره می برند. و کلا خوردن دارچین با گوشت، یا سماق با کباب کوبیده، گلپر با باقلا، نعناع با ماست یا گردو با پنیر از این دست نکات تغذیه ای سفره ایرانی است.


کلام آخر رژیم لاغری با طب سنتی

امیدوارم روزی برسد که همه آدم ها در درجه اول، شناختی جامع از طبع و مزاج خودشون داشته باشند. در درجه دوم، اطلاعات کافی نسبت به غذا های مناسب داشته باشند. تا بتوانند بدن خودشون را در تعادل نگه دارند.

در پایان به این موضوع اشاره می کنیم که، عامل مهم سلامتی، افزایش طول عمر و حتی امید به زندگی؛ تعادل در غذا خوردن است. برای ایجاد تعادل وزنی، احتیاجی به مصرف مکمل های شیمیایی و انواع دارو های گیاهی نیست. کاهش وزن و لاغری، با مفید و صحیح خوردن، براحتی اتفاق می افتد. سالم و تندرست باشید

 

منبع مدیریت استراتژیک بدن

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا